Напишете дума/думи за търсене

12 неща, които да направим преди Коледа

Ако ще празнувате на открито, изберете топли и дебели дрехи и обувки.

Десетина дни преди Коледа е времето, което изглежда твърде рано за реална подготовка за празниците и твърде късно за организационни въпроси около тях. Има обаче списък от неща, които може би е добре да свършите тъкмо сега. Ето някои от тях.

Решете къде ще празнувате

Истината е, че ако тепърва ще вземате решение да празнувате в хотел, ресторант или друго място, за което са необходими предварителни резервации, шансът ви да намерите свободни места е твърде малък. Но пък нищо не пречи да пробвате. Ако това не проработи, винаги може да се комбинирате с други закъснели приятели или познати и да си сформирате весела компания, с която да посрещнете Коледа в домашни условия.

В случай, че се окаже, че финансовото ви състояние не предполага харченето на големи суми пари за подаръци, имате достатъчно време сами да изработите сувенири и изненади за любимите си хора.
В случай, че се окаже, че финансовото ви състояние не предполага харченето на големи суми пари за подаръци, имате достатъчно време сами да изработите сувенири и изненади за любимите си хора.

Резервация на часове за грим и прическа

Правилото за свободните часове и резервации и тук важи – трудно е, но не е невъзможно. Все пак, позвънете на салона за красота, който посещавате редовно, и опитайте да запазите час за празнична прическа, грим или маникюр. Повечето професионалисти в тази област имат едно наум за редовни, но разсеяни клиенти и често си оставят по някой и друг час в графика за такива случаи.

Избор на тоалет

С тоалетите е далеч по-лесно. Може да си ги купите доста преди празниците, да си ги изберете по интернет и дори да ги коригирате, ако се наложи. Важно е да съобразите визията си с мястото, компанията и общия стайлинг.

Ако ще празнувате на открито, изберете топли и дебели дрехи и обувки. Разпитайте и останалата част от компанията как предпочитат да се облекат – ако всички са с дънки, няма да се чувствате комфортно с костюм с вратовръзка или рокля с гол гръб например.

Още отсега направете списък на кого ще подарявате подаръци и колко души ще има на празничната трапеза. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Още отсега направете списък на кого ще подарявате подаръци и колко души ще има на празничната трапеза. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Да си направите сметката

Празнуването и пазаруването винаги са свързани с пари. Затова още отсега си направете сметката. След погасяването на всички рутинни разходи какви пари остават в бюджета ви, от какво може да спестите и какво може да си позволите. Направете и списък на всички, които планирате да зарадвате с подарък. По-организираните дори може да напишат срещу имената в списъка колко пари са склонни да отделят за подарък. Така например за най-близките си в семейството и приятелския кръг сме склонни да дадем най-много пари, а за колеги или съседи – далеч по-малко. Напишете ориентировъчни суми и смятайте. Така ще добиете представа с колко пари ще се наложи да разполагате, когато тръгнете на шопинг.

Комбинирайте

Ако сте решили да зарадвате всичките си колеги с коледни свещи или играчки за елха, купете кутия или комплект такива, а после старателно ги опаковайте поединично. Това ще спести време, пари и нерви.

Коледа е времето, в което човек си дава сметка какво има, оценява го и е склонен да помогне на тези, които го нямат.
Коледа е времето, в което човек си дава сметка какво има, оценява го и е склонен да помогне на тези, които го нямат.

Или изработете подаръци вкъщи

В случай, че се окаже, че финансовото ви състояние не предполага харченето на големи суми пари за подаръци, имате достатъчно време сами да изработите сувенири и изненади за любимите си хора. Суровините за тях със сигурност ще струват по-малко пари, а и ще стигнат за по-голям брой дарове.

Разгледайте интересни предложения, изберете си неща, които харесвате и знаете, че ще са по вкуса на близките ви, и запретвайте ръкави. Така може да ги направите и още по-специални, дори индивидуални, като напишете имената им, вплетете любим символ или ги отнесете по някакъв начин към всеки поотделно.

Купете нова играчка за елхата

Съществува стара традиция, която повелява всяка година да се слага нова играчка на коледната елха. Това правило обаче мълчи какво трябва да направите, когато след 10-ата година например няма вече място за нова такава. Ако все пак имате място и желание да спазите традицията, харесайте си играчка и я съобразете с цялостната украса вкъщи и я закачете ритуално на празничното дърво. Ако има детенце в дома ви, предоставете това удоволствие на него, със сигурност ще се вълнува.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X