Напишете дума/думи за търсене

12 неща, които да направим преди Коледа

Съществува стара традиция, която повелява всяка година да се слага нова играчка на коледната елха.
Съществува стара традиция, която повелява всяка година да се слага нова играчка на коледната елха.

Да разберете какво искат близките ви

Това е едно от най-трудните неща. И е цял процес – разговори, търпение и борба с най-близките, които непременно ще ви кажат: “Не искам нищо”, “Не си харчи парите”, “Имам си всичко”, и т.н. И все пак, всички знаем, че по празниците всеки иска да зарадва най-любимите си хора и подаръкът е по-скоро символ на обич и признателност. Ако имате достатъчно време, разходете се с най-скромните си роднини, които постоянно казват, че нямат нужда от нищо, и се оглеждайте – какво харесват, по какво спират погледите си и т.н.

Купете бисквити, горещ шоколад, пуканки

Със сигурност в пазарската ви кошница по празниците няма да присъстват тези наглед глезотии. Ще ви се сторят незначителни редом до продукти от първа необходимост за приготвянето на трапезата. Но пък със сигурност ще влязат в употреба, настъпят ли почивните дни. Цялото семейство ще си бъде вкъщи, ще прииждат гости или вие ще посещавате любими хора. А тогава несъмнено ще са необходими сладки, бонбони, ядки и горещ шоколад.

Пуканките ще влязат в употреба по почивните дни.
Пуканките ще влязат в употреба по почивните дни.

Дарете

Коледа е времето, в което човек си дава сметка какво има, оценява го и е склонен да помогне на тези, които го нямат. Изберете си кауза и я подпомогнете. Може да е за деца в неравностойно положение, за възрастни хора, близки, които са изпаднали в нужда, бездомни животни или друго нещо, което ви е на сърце.

Дарението може да бъде съвсем символичен акт – от есемес до пускане на рестото от магазина в кутия за дарения. А ако имате по-голяма възможност, още по-добре.

Почистете и подредете дома

Когато празниците дойдат, ще сте затрупани с много други задачки – пазаруване, подреждане на трапеза, готвене и посрещане на гости. Затова почистете основно дома си отсега – подредете шкафовете, като постави по-назад продукти, които няма да ползвате при празничната подготовка, и поставете на удобно място останалите.

Приберете от закачалката за палта и от поставката за обувки такива, които не носите често, за да освободите място за вещите на гостите си. Освежете дома и ще ви останат само рутинните домакински задължения – прахосмукачка, бърсане на прах и миене на под.

Време за равносметка

Краят на годината със сигурност е времето, в което човек връща в съзнанието си всичко, с което се е сдобил или разделил, това, което е постигнал или в което се е провалил. И тегли чертата. А след това поставя нови цели и прави планове за следващите 12 месеца. Повечето правят това мислено. Вие обаче го направете писмено. Така ще подредите мислите, целите и приоритетите си и ще добиете по-ярка представа какво наистина искате и от какво наистина имате нужда. Пазете списъка на видно място и често през годината се връщайте към него.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X