Напишете дума/думи за търсене

Козметичните съставки, които ни разболяват

Признавам си, до съвсем скоро обилният козметичен шопинг мигновено ме караше да се почувствам няколко идеи по-красива. Прекрасно ухаещи шампоан, балсам, душ гел, лосион за тяло, хидратиращ крем за лице. Плюс слънцезащитни средства, лак за нокти, парфюм и дезодорант, гланц за устни... всяка от вас сама може да допълни списъка. Обикновено четях етикета, само за да установя, че има съставки, които разпознавам като благотворни. И пренебрегвах онези, които не разбирах – не защото не съм си давала сметка, че може да са вредни, а по-скоро по инерция.

Докато се разкрасяваме, в организма ни постъпват около 2,5 килограма различни химични вещества. Попиването им през кожата е много по-опасно, отколкото поглъщането им, тъй като директно попадат в кръвообращението. Резултатите може да варират от по-безобидните алергични реакции и ранно състаряване на кожата, през токсични и хормонални разстройства, дори до онкологични заболявания. 

Минерално масло – звучи някак натурално, но всъщност е остатъчен продукт от преработката на нефта. Използва се за разтворител на етерични масла и консервант. Запушва порите и пречи на кожата сама да се освобождава от токсините. Може да го срещнете още като парафин.

Парабени – вид консерванти, също получени от нефт. Заемат трето място в списъка на скритите канцерогени. Могат да причинят алергии и обриви, освен това имитират действието на женските половите хормони, което може да доведе до онкозаболяване. Могат да проникнат в ДНК-то на клетката и да влияят върху плода в утробата на бременни жени.

Пропилен / Бутилен гликол – достатъчно е да кажем, че е познат като антифриз и спирачна течност в автомобилната индустрия. Най-високо съдържание има в сухите дезодоранти.

Парфюм – на практика зад това обозначение може да се крият над 4000 отделни съставки, които не се изписват заради търговската тайна на аромата. А комбинацията им е възможно да доведе до доста неприятни резултати, някои от които влияят на централната нервна система и причиняват депресия или хиперактивност.

Фталати – вероятно няма да ги намерите на етикета, защото влизат в категорията „парфюм”. Те са силно токсични, някои от тях са канцерогенни, могат да причинят сексуални проблеми.

Формалдехиди – дразнят дихателните пътища, предизвикват алергии, канцерогенни са. Може да се съдържат в лаковете за нокти, шампоаните, парфюмите и дезодорантите.

Наночастици – те са многократно по-тънки от човешки косъм и заради това могат да проникнат в мозъка или в плацентата и да причинят големи неприятности и дори мутации.

Внимание! Козметичните продукти, който съдържат изброените вещества, сами по себе си не са рискови, тъй като те са в много малки количества. Проблемът идва от натрупването им в организма. Когато имате възможност, ползвайте натурални козметични средства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X