Напишете дума/думи за търсене

Как влияят опасните съставки в парфюмите на здравето

Коко Шанел казвала: "Парфюмирайте се навсякъде, където очаквате, че може да ви целунат." И колкото и да е права, днес, преди да се пръскаме навсякъде, е добре да проверим какви съставки съдържа дезодорантът ни. Защото някои продукти се оказват рисови.

Най-опасната съставка в парфюмите са парабените. Те се добавят във всякакви спрейове за тяло, дезодоранти и продукти против изпотяване. Силни консерванти са, използват и в кремове, лакове и продукти за коса. Парабените са изключително опасни за дамите, защото може да провокират хормонален дисбаланс, а оттам – нарушения в цикъла, рискова бременност, проблеми с метаболизма. Силни алергени са. Освен това се смята, че може да предизвикват рак. Особено опасни са като съставка в рол-он дезодоранти, защото се нанасят под мишниците, близо до гърдите и по този начин увеличават опасността от рак на гърдата.

В някои дезодоранти се добавя и алуминий, защото помага против изпотяване. Той обаче прониква през кожата и крие множество рискове за организма. Смята се, че може да предизвика хормонален дисбаланс, алергични реакции, нарушения на централната нервна система, дори деменция и рак на гърдата. Затова се препоръчва да търсите продукти, на които е обозначено, че не съдържат алуминий.

Рискова съставка е и пропелен гликолът. Въпреки че е петролен дериват, той се добавя не само в дезодоранти, но и в кремове и продукти за коса, а дори и в лекарства и лечебни сиропи. Смята се, че води до потискане на централната нервна система, причинява контактен дерматит, уврежда бъбреците и черния дроб.

Силни алергени са също и използваните в парфюми и кремове Е214 - етил р-хидрокси бензоат, E413 – трагакант, и E903 - восък карноба. Може да причинят астматичен пристъп, неврологични разстройства.

Опасен агент е и изопропилов алкохолът. Той се добавя най-вече в парфюми, но съща в кремове за ръце и в бои за коса. Може да се купува и отделно, като най-често се използва за домакински цели. С изопропилов алкохол се чистят всякакви петна – от ръжда, от мазнина, от мастило. Той обаче е опасен за здравето и не бива да се вдишва. Може да причини астма, алергични реакции, бъбречни проблеми, главоболие, дори депресия.

В парфюми и дезодоранти се добавят и фталати. Според най-новите изследвания фталатите може да окажат вредно действие върху структурата на ДНК, да доведат до безплодие, както и да увредят плода при бременност. Така че особено за жените, които очакват дете, е от основно значение да използват биокозметика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X