Напишете дума/думи за търсене

Синдром на празния стол по време на празниците

Синдромът на празния стол символизира празнотата на тези, които вече не са там, когато настъпят празници като Коледа. Какво може да направим?
Пространствата, оставени от онези, които вече не са с вас, се материализират по най-необичайни и болезнени начини. Техните образи все още са отпечатани в снимките, които пазите с тях. Техните вещи и празните им стаи ви разказват за миналото, когато винаги са били наоколо. Това може да доведе до нещо, известно като синдром на празния стол.

Тези, които са починали, заемат сърцето ви, но не и физическата ви среда. И това е очевидно, когато дойдат празници като техните годишнини и, разбира се, Коледа. В онези моменти, когато се обличаме за празнуване, събираме се и си разменяме подаръци, отсъствията болят повече от всякога – толкова много, че не знаем какво да правим с тях.

Много е трудно да се смеем и да се наслаждаваме на компанията на другите, когато загубата на любим човек все още ни наранява прекомерно.
Тези, които са преживели загуба, често страдат от това, което е известно като синдром на празния стол, когато настъпи Рождество Христово. Състои се от засилване на емоциите и по-дълбоко усещане за споменатото отсъствие. Много хора преживяват неуспех в опита си да приемат новата реалност, както и по-голям поток от спомени, свързани със смъртта на любим човек.

В същото време често възникват нездравословни мисли, които правят раната още по-голяма. Идеи като „Иска ми се да можех да затворя очи и да направя така, че нищо от това да не се е случило", „Не знам какво ще правя без този човек наоколо" или „Животът ми след това вече няма да включва празненства" създават умствени облаци от голямо страдание.

Болката от загуба е като вълните на океан. Понякога тези вълни от болка са меки и поносими, а друг път ни удрят, докато не ни оставят да се носим, без да знаем как да реагираме. От всички методи обаче се изисква да се научим как да управляваме процеса на скръб.

Как да посрещнем празненствата без любим човек
Празниците са събития, в които отсъствията се изживяват колективно и това ги прави по-предизвикателни.
Празните столове на онези, които ги няма, са метафорични образи на споменатите отсъствия. Те са нещо, за което никой не е подготвен, но рано или късно трябва да приемем. Смъртта и траурът са уроци, които животът ни принуждава да издържим. Изправянето пред тях по време на празнуване е още една възможност да продължим напред и да приемем ситуацията. Да видим как.

1. Кажете „да" на семейните събирания
Би било по-лесно да прибегнете до избягване, да не празнувате Бъдни вечер, Коледа или Нова година. Въпреки това, като избягвате тези моменти, това, което правите, е да засилите болката. Най-добре е да останете в рамките на нормалното и да се обедините с други любими хора в тези моменти.

2. Организирайте малка среща, за да решите какво да правите и как
Когато едно семейство скърби, задълженията могат да се натрупат и да ни затрупат. Не оставяйте нищо на случайността и не чакайте последния момент. В противен случай ще възникне стрес и ще се засилят емоциите. Най-подходящото нещо, което трябва да направите в тези случаи, е да се споразумеете какво ще правите, кой отговаря за всяка задача, какво е необходимо и как ще се изпълняват всяко задание и процес.

3. Изберете простотата
Синдромът на празния стол има особеността да възбужда чувствата ни. Празниците не са лесни моменти и енергията може да е ниска. Нека изберем много прости и основни тържества, които благоприятстват изключително връзката с нашите близки.
Няма нужда да излизате на вечеря или да имате дом, където коледната украса стига до крайности. Избягвайте изкуствеността и се фокусирайте върху това да сте заедно.

По време на празниците е добре да „преосмислите" пространството на някой, който вече не е там. Може да смените този стол, на който е седял, и да оставите други да го заемат, или може да го оставите празен, за да го запомните и почетете положително.

4. Не омаловажавайте емоциите – изразяването им е позволено
Изследване от университета в Гранада, Испания, подчертава как пристрастността към емоционалната обработка на траура се установява в нас. Обичайно е да избягваме, потискаме или крием това, което чувстваме, мислейки, че това е най-доброто нещо, което може да направим. Но това е напълно погрешна идея.

По време на нашите празнични тържества е добре да говорим, да бъдем емоционални и дори да плачем, ако имаме нужда. По същия начин е добре да разберете, че всеки член на семейството изразява скръбта си по определен начин. В тези случаи е важно да се обърне внимание на децата. Така че насърчавайте ги да се изразяват и да запомнят отсъстващия човек, както желаете, например с рисунки.

5. Положителни напомняния за тези, които вече не са тук
Синдромът на празния стол е още един процес на самия траур. В един момент ще дойде рожден ден, празник или друго специално събитие, което ще ни накара да си спомним за човека, който вече не е тук. Ще изплуват в съзнанието ви съжаления, неизказани думи и болезнени спомени. Въпреки това ние трябва да се справим с тези моменти.


В това отношение един от начините да го направим е като си спомняме онези положителни, магически и прекрасни моменти, които сме изживели заедно с този човек. Правенето му колективно и като семейство може да бъде лечебно. Това е начин да отпразнуваме живота му и да хвърлим светлина върху раната, така че отпечатъкът на човека, който ни е напуснал, да бъде почетен.

Спомнянето на тези, които вече не са сред нас, чрез извикване на положителни моменти, ще бъде катарзисно и здравословно.

Никой не е казал, че тъгуването е лесно. Нито пък е бърз процес, който отговаря на фиксирани стандарти. Всеки има нужда от своето време и всеки човек ще почувства облекчение, като прегърне някои действия, а не други. Следователно, нещо, което трябва да разберем, е, че загубите винаги ще наранят, но те ще дойдат като вълните на морето. Някои ще са меки и поносими, а други ще ни въздействат малко повече.

Обичайно е да изпитвате по-голяма тъга и носталгия по време на празниците. Това е нормално и разбираемо. Нека се облегнем на любимите си хора и да оставим завинаги в сърцата си спомена за тези, които сме загубили. Там ще живеят вечно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X