Напишете дума/думи за търсене

Припокриваща се скръб - как да се справим с последователни загуби?

Смъртта на любим човек е болезнено преживяване. Когато това се случи, чувствате, че животът ви е парализиран и цялото ви емоционално тяло ви боли. Понякога обаче този период е прекъснат от нова загуба, което само добавя още повече болка към вече сложната ситуация. Преодоляването на натрупаната скръб е наистина предизвикателство. Имате нужда както от лични инструменти, така и от външна подкрепа, за да се справите с него.

Това е ситуация, която се случва, когато няколко близки са изгубени едновременно (например при злополука) или когато те умрат последователно за сравнително кратък период от време. В този контекст болката се натрупва и лесно може да стане непреодолима.

Ако не се третира правилно, има вероятност да се превърне в сложна скръб, може дори да доведе до депресивно разстройство.

Натрупаната скръб и емоционални реакции
Кумулативната скръб се появява, когато сте принудени да се изправите пред последователните смъртни случаи на няколко близки. Съществуват обаче и други видове загуби, които могат да доведат до това явление. Например това може да се случи, ако докато се справяте с болката от смъртта, преминете през развод, загубите работата си или претърпите някаква драматична промяна в живота.


Скръбта е естествената психологическа реакция на загуба. Това е същата реакция, която ви позволява да обработите случилото се, да управлявате емоциите си и да интегрирате събитието в живота си и да продължите напред. Всички тези процеси изискват време и ако преди да успеете да приключите, се сблъскате с ново нежелано събитие, процесът се усложнява.

В допълнение, скорошна загуба може да активира друга минала скръб, която не сте обработили правилно. Следователно, може да откриете, че скърбите за настоящата си загуба, докато страдате от болката заради друга смърт, случила се преди години. Например загубата на втори родител обикновено отново
активира траура за загубата на първия.

Какъвто и да е случаят, кумулативната скръб генерира серия от характерни емоции, с които е трудно да се изправим.

Безсилие и липса на контрол
Ако сте изправени пред натрупана скръб, може да се почувствате напълно безсилни и беззащитни в лицето на свят, който изглежда е станал враждебен и непредвидим. Може също така да изпитате силен гняв и чувството, че животът е несправедлив, защото се отнася толкова зле с вас толкова често.

Може да почувствате, че ви се случват само лоши неща и че не може да направите нищо, за да се предпазите от болка и несигурност. За да преодолеете това усещане за уязвимост, трябва да разберете, че живеете в двойна реалност, че съществуват както положителни, така и отрицателни събития.
Въпреки че не може да контролирате какво се случва, вие имате известна свобода на действие и може да изберете как да се справите със ситуацията.

Чувство за неадекватност
Кумулативната скръб генерира голям емоционален стрес. Това е така, защото смятате, че пред вас се поставят огромни изисквания и нямате ресурсите да им отговорите. Ако преодоляването на една загуба е трудно, справянето с две едновременно може да бъде направо непосилно. Затова е напълно естествено да чувствате, че не може да продължите напред и че не може да управлявате болката. Трябва обаче да запомните, че това е просто чувство, а не неизменна реалност.

Вина
Едно от най-характерните явления, които възникват при няколко последователни загуби, е чувството за вина. Изглежда, че чувствате, че най-скорошната ви загуба се припокрива с най-старата, заема повече от умственото ви пространство и емоционални ресурси.

Въпреки това е важно да разберете, че това не означава, че една скръб боли повече от другата или че сте обичали един човек повече от другия. Това е просто реакция на ума ви, която при ограничените си ресурси подчертава най-скорошната ви или нова скръб.


Как да се справим с натрупаната скръб
• Опитайте се да обработите всяка скръб в момента, в който се появи. Избягването на болката е защитен механизъм. Въпреки че може да е необходимо в началото, ако е продължително, това ви пречи да продължите напред. Това оставя болката ви вкоренена и готова да бъде активирана отново в бъдеще. Трябва да се опитате да поемете контрол над емоциите си в момента, в който се появят.
• Опитайте се да не бързате с възстановяването си. Всички се нуждаем от различно време, за да преработим скръбта, и когато няколко загуби се припокриват, това време може да се увеличи. И естествено, и полезно е да си позволите да спрете за известно време. Трябва да намалите нивото на личните си изисквания и да се погрижите за тъгата си. В крайна сметка никой не очаква от вас да продължите да функционирате на същото ниво, както преди. Бъдете състрадателни към себе си.
• Помолете вашата мрежа за социална поддръжка за помощ. Поемането на отговорността за емоционалната болка е сложна и изискваща задача, така че е добре да делегирате и да разчитате на други хора за някои от ежедневните си задачи. Оставете се да се грижите за себе си и се опитайте да не се изолирате. Социалната подкрепа е добър защитник срещу сложна скръб.
• Потърсете професионална подкрепа. Невинаги е нужно да се справяте с всичко сами. Всъщност в ситуация, толкова взискателна като тази, наличието на безопасно пространство, в което да изразите себе си и да получите напътствия,е от съществено значение. Понякога най-близките ви могат да ви утешат и да ви помогнат да излеете чувствата си, но психологическата помощ често ще е необходима, за да преодолеете загубите си.

Затова е важно да спазвате ритъма си, да си позволите да почувствате и да се оставите да бъдете подпомогнати от непосредствената среда и от квалифицирани специалисти, ако е необходимо. Това ще попречи на вашата естествена реакция към загуба да се развие в дългосрочно разстройство на настроението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X