Напишете дума/думи за търсене

Какво е удачно да казваме, когато някой почине

Да знаеш как да изразиш съболезнованията си и да утешиш някого в траур, рядко е лесно.

За нещо толкова често и универсално като смъртта е невероятно колко често изпитваме трудности да намерим правилните думи, когато някой напусне този свят.

Дори когато казваме: „Съжалявам за загубата ти“, дали осъзнаваме колко нерядко не знаем особено много неща за починалия човек, независимо дали сме били близки или не.

Психолозите съветват да се използват тези 5 прости насоки, които трябва да следваме, когато изказваме съболезнования.

1. Не правете предположения
Не приемайте, че познавате в детайли връзката между човека, когото искате да утешите, и този, който вече си е отишъл.
Ако сте ангажирани в разговор с опечаления, когото искате да утешите, може да зададете въпроси, които ще ви дадат представа: „Какво ще ти липсва най-много от него или нея?“
Това ви помага да избегнете неудобна ситуация, в която бихте могли да кажете нещо погрешно. Оставете близките на починалия да говоря вместо вас.

2. Попитайте за любим спомен
По принцип повечето хора ще бъдат сговорчиви и отворени, ако ги попитате какъв е любимият им спомен с човека, който са загубили.
Понякога те оценяват възможността да споделят нещо от последните си моменти с него.

3. Слушайте, а не говорете
Въздържайте се да разказвате всички свои собствени истории за хора, които сте изпратили от този свят, и за вашия собствен процес на мъка и време, което ви е трябвало да си стъпите отново на крака, освен ако не бъдете помолени да го направите.
Опитът на всеки човек е уникален и трябва да бъде почитан. Нека отсрещният разбере, че сте там, за да го чуете, ако иска да споделя усещанията си.

4. Предложете да помогнете с нещо
Попитайте дали има нещо, което може да направите, за да помогнете с уреждането на погребението, за да спестите малко от енергията на приятеля си.

5. Бъдете нежни
Бъдете състрадателни, мили и услужливи.
Особено чувствителна тема, която често се появява, когато някой почине, е животът след смъртта. Ако не знаете убежденията на скърбящия, опитайте се да разберете дали би било или не би било успокояващо за него да чуе, че душата на любимия му човек е отишла на по-добро място. Ако той не вярва в отвъдното, по-добре е да се съсредоточите върху това да кажете нещо положително за живота на покойния тук, на Земята.

Може да предложите на опечалените да направите нещо в памет на отишлия си човек. Засаждането на дървета и цветя, посвещаването на книги, правенето на благотворителни дарения, подпомагането на стойностна кауза...
Тези актове на доброта помагат на любовта, отгледана в тази реалност от хората, които са си отишли, да остане и да процъфтява дълго, след като те физически са ни напуснали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X