Напишете дума/думи за търсене

Науката доказва как да си изработим щастие

Сякаш щастието стана дефицитна стока и ето че науката през последните десетилетия се зае да го изучава. Все по-голям е броят на изследователите на щастието – хора, които обичайно обикалят из целия свят в търсене на това толкова ценно съкровище.

Изследователите смятат, че приблизително 40 процента от нашето щастие зависи от нас самите; останалото се определя от генетиката и външните фактори. Това означава, че можем да направим много, за да бъдем щастливи – почти половината щастие си изработваме сами.

Днес няма да говорим за позитивен начин на мислене, за мантри, мъдреци и прочие. Днес сме събрали онези девет фактора, които според науката и нейните изследователи са от съществено значение в изработването на нашето щастие.

1. Отношенията и връзките ни с хората
Голямо проучване проследява стотици хора в продължение на повече от 70 години и прави заключението, че най-щастливите (и най-здравите) са тези, които култивират силни връзки с хора, на които имат доверие.

2. Времето преди парите
Редица изследвания показват, че по-щастливите хора предпочитат да имат повече време в живота си, отколкото повече пари. Според психолозите времето, което е прекарано с близки хора, в пътуване, в самоусъвършенстване и за полезни дела, ни дава смисъл и пълнота в живота – нещо, което парите не могат.

3. Парите все пак имат значение
Да можеш да си платиш сметките, да купиш подарък на детето си, да заведеш половинката си на мечтано място. Тези неща са възможни, ако имаме средствата за тях, така че парите имат дял от щастието, няма какво да се лъжем.

4. Насладата от малките неща
Хората, които спират да помиришат люляка, които вдигат поглед и се наслаждават на полета на птиците – тези хора в повечето случаи се справят по-добре със създаването на щастие.

5. Актове на добрина
Неслучайно се казва, че да даваш е голям подарък за теб самия. Науката твърди, че хората, които са мили към останалите, лишени от мнителност, злоба, завист, са по-щастливи от другите. Да направиш добро някому доказано е полезно за теб и сърцето ти.

6. Движение, спорт, активност
Проучванията показват, че повишените нива на физическа активност са свързани с по-високи нива на щастие. Упражненията обикновено помагат да се смекчат и симптомите на някои психични заболявания.

7. Умението да се забавляваме
Забавлението е повече от всичко материално. Хората доказано са по-щастливи от своите преживявания, отколкото от своите покупки. Има изследвания, които казват, че покупките също носят дълготрайна радост, но ако са обвързани с преживявания – да речем, купувате си обувки за планина или палатка – очакването за тяхното използване носи щастие и осмисля средствата, които влагате.

8. Времето с приятели
Голямо проучване прави извода, че контактът с весели, щастливи хора е мощен източник на радост. Поддържането на дългогодишни близки отношения с такива хора е една от най-добрите инвестиции, които може човек да направи за собственото си добруване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X