Напишете дума/думи за търсене

10 начина за изразяване на положителните и отрицателните емоции

Умеете ли да разголвате чувствата си така, че да разберете сам(а) себе си? Или ги потискате, криете, срамувате се от тях? Емоциите са по-важни от дрехите за комфорта ни, затова е важно да се научим да ги изкарваме на повърхността и да ги изразяваме правилно.

До какво води неумението да изразяваме емоциите си

Според психолозите много често конфликтността и стеснителността имат едни и същи източници и последствия. Хората, които не са в състояние да изразяват чувствата си, изпадат в крайности като агресия или сдържаност. Освен това, тези два емоционални полюса често се допълват, тъй като в живота ни обикновено присъстват хора, които балансират чувствата ни. Например, ако за вас е привично да таите гнева в себе си, вакуумът ще бъде запълнен от партньора ви, който ще е експресивен. И агресията, и прекомерната срамежливост са само екран, зад който крием истинските си чувства – защото се боим от тях и не умеем да ги изразяваме. Само когато човек овладее навика да изразява емоциите си, той може да стане уверен в себе си и тогава необходимостта от конфликти и бягство от проблемите отпадат от само себе си. Обратно, преносът на негативните усещания навътре води до понижено самочувствие, здравословни проблеми, депресия.

Израз на позитивните чувства

Всички знаем, че трябва да хвалим останалите, да им благодарим, да им обръщаме внимание. Колко от нас обаче го правят ежедневно и искрено? Освен че изразяването на положителни емоции доставя радост на околните, то служи като пример и мотив да ви отвърнат със същото. Този метод е много по-ефективен от ругатните и нравоученията. Ето няколко стратегии, които ще ви помогнат да изразявате по-лесно положителните си чувства:

1. Не отлагайте – дайте израз на емоцията си веднага, щом имате повод или някой около вас направи нещо приятно.

2. Говорете в първи лице, единствено число: „Радвам се да те видя”, „Приятно ми е да получа този подарък”.

3. Назовете емоцията си възможно най-точно, без да преувеличавате: „Харесва ми”, „Доволна съм” и т.н.

4. Не си спестявайте и съответните мимики, жестове, поза, интонация – усмивка, прегръдка.

5. Не опровергавайте комплиментите – ако похвалят роклята ви, не отвръщайте, че е стара или евтина. Усмивка плюс „благодаря” е достатъчно. Помнете, че авторитетът ви не страда, когато изразявате чувствата си, приемайте и оценявайте похвалите, старайте се да си създавате сами положителни преживявания.

Израз на негативните чувства

Ако искаме да променим нещо в отношението на околните, трябва непременно да кажем какво не ни устройва. Кои са основните правила за израз на отрицателните чувства:

1. Не таете гнева, споделете веднага това, което ви измъчва.

2. Опишете обективно ситуацията, например: „Ревнуваш ме и затова не искаш да отида на купона”;

3. Дефинирайте ясно какво усещате, без да преувеличавате: например, това ме натъжава, ядосва, наранява, обижда и т.н.;

4. Кажете какво ще ви накара да се чувствате по-добре: „Бих искала да си имаме доверие”.

5. Изслушайте човека отсреща и му кажете, че го разбирате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X