Напишете дума/думи за търсене

Стоунуолинг – или как се съсипва перфектна връзка

Към критиките, отбранителността и презрението, които са едни от основните причини за 90% от разводите, се нарежда и стоунуолингът. Или казано по нашенски, каменната стена, която поставя единият партньор между него и другия участник във връзката.

Стоунуолингът е абсолютен отказ от комуникация или от изразяване на емоции.
Наблюдава се често при конфликти, когато искаш да избегнеш неудобни разговори или когато те е страх да не бъдеш въвлечен в емоционална дискусия, която да се превърне в неконтролируем скандал.

Най-често срещаните рефрени на стоунуолинга са:
"Просто ме остави на мира“
"Ще правя каквото си искам"
„Край на разговора“
"Млъкни"
"Махни ми се от главата"
"Не мога да те слушам повече“

Според изследванията на психолози и семейни терапевти стоунуолингът е по-присъщ за мъжете. Разбира се, обществената нагласа и културата на възпитание, която вменява, че един мъжкар трябва да е силен и мълчалив, подсилва стоунуолинга като явление при господата.
Освен това те по-рядко са наясно от жените кога са в режим „каменна стена“, защото за тях това изглежда като естествено поведение. Сигурен знак е, че мъжът ще демонстрира стоунуолинг, ако вярва, че партньорът му се заяжда с него.

От друга страна, когато жените се държат като каменна стена, това обикновено е функция на темперамента и се разглежда като отиграно поведение, следствие от отхвърляне или емоционални злоупотреби с тях в миналото.

Разочарование срещу болезненост
Реакцията при мъжете и жените е различна, когато те са потърпевшите от стоунуолинга.
Господата се чувстват разочаровани, защото намерението им да намерят разрешение на проблема е блокирано от отсрещния.
Докато дамите чувстват почти физическа болка, когато са парирани от партньора си. Те се усещат изолирани, вярвайки, че на другия не му пука за тях.
За да разбере въздействието на каменната стена върху повечето жени, един мъж е достатъчно да си спомни какво е чувството на унижение. Ето така се усеща изолацията от дамите от страна на възлюбения им. Това е и причината те толкова усърдно да се опитват да пробият каменната стена.


Агресивни срещу защитни стени

При агресивен стоунуолинг „наказателят“ знае, че тишината, студенината и емоционалната изолация нараняват партньора му. Той изгражда каменни стени, за да спечели предимство и власт. Това е често срещана тактика при небалансираните връзки, при които по-мощният партньор систематично контролира или доминира над другарчето си.

При отбранителния стоунуолинг конфликтът за „наказателя“ е на ръба на търпимото, затова той изгражда защитни стени, за да се скрие от другия. А ако това не сработи, е склонен дори да прояви агресия.

Изглежда различно отвън
Докато каменната стена може да изглежда нападателна, зла или детинска отвън, то със сигурност се чувства много различно отвътре.
„Каменоделецът“ вярва, че по този начин се опитва да се защити. Той може също да мисли, че защитава семейството си, опитвайки да се бори със собствените си демони.
Стоунуолингът може да е защитен механизъм, научен в детството, или може да е резултат от затруднено емоционално себеизразяване.

Ефектите от стоунуолинга
Той може да има катастрофални ефекти върху една връзка. Психолозите го наричат един от Четирите конника, които са виновни за апокалипсиса на отношенията.
Тъй като „преграждането с камъни“ пречи на способността на двойката да разрешава конфликти, това може да накара и най-дребните разногласия да ескалират извън контрол.
Хората, потърпевши от стоунуолинга, може да реагират отчаяно и да кажат или да направят каквото и да било, само и само за да накарат другия да свали ембаргото.
Изключителното безсилие, което може да се почувства от преграждането на партньора, може да доведе до по-сериозен конфликт, отколкото първоначалният въпрос, предизвикал стоунуолинга.

Има ли спасение
Във връзка, при която единият партньор често прибягва до стоунуолинг,  е добре и двамата партньорида преразгледат комуникационните си тактики.
Като първа стъпка те трябва да разберат защо често се стига до стоунуолинг и ако е необходимо, да потърсят помощта на семеен терапевт.
Тъй като връзка, при която липсва комуникация и съпричастност, е малко вероятно да бъде успешна в дългосрочен план.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X