Напишете дума/думи за търсене

Разделени без развод

Раздялата, дори и без да е юридически установена, е решение с категорични последици върху семейството. Неофициалният развод обаче има своите предимства и недостатъци, обяснява френската психоложка КонстансДюран.

Когато единият от партньорите вземе решението да живее отделно от другия, но не настоява за развод, не се налага неизменно намесата на адвокат. Това състояние е по-лесно за приемане чисто психически, защото все пак не се стига веднага до разпад на семейството. Предимството е, че то носи в себе си надеждата, че двойката може отново да се събере. Отрицателното е, че ако продължи прекалено дълго без реално решение за категорична раздяла или за събиране, се стига до затворен кръг, до състояние на бездействие, в което и двамата партньори може да изгубят себе си. Живеенето в напразни надежди не е добро за никого, защото ни пречи да затворим страницата и да продължим напред.

По-лесно или по-трудно за децата

Особено труден е вариантът, когато семейството има деца. От една страна, рязката раздяла е стресираща за малките, които може и да не са били наясно с охлаждането на отношенията между родителите си. Така че временната раздяла без развод е добър вариант, за да имат време и малчуганите да свикнат със ситуацията. Но ако това положение продължи прекалено дълго или ако партньорите ту се събират, ту се разделят, това е още по-стресиращо за децата и може да разруши и малкото им останала сигурност.

От друга страна, дори разделени, ако не са разведени, партньорите са семейство в очите на закона. Това важи както за възпитанието на децата, така и за споделянето на разходи, общи сметки и плащане на кредити. Без реален развод трудно може да се изисква попечителство или издръжка. И всички придобивки продължават да се водят „по време на брака“.

Сами, но под един покрив

Още по-сложна е ситуацията, ако двамата партньори решат, че не искат вече да са двойка, но поради финансови причини останат да живеят заедно. Някои го правят заради невъзможност да живеят в две жилища заради кредити или за да не травмират децата си. Но според психолозите подобна ситуация може да се окаже още по-стресираща за всички.

Разбира се, тук не става дума за периодите, в които съпрузите са скарани и единият от двамата спи на дивана в хола. Това са нормални етапи от всеки брак, подчертават терапевтите. Но когато двама реално не са заедно чисто емоционално, а просто съжителстват и това продължава дълъг период, създава се много сложна атмосфера на напрежение, потискан гняв, обвинения и осъдително поведение. Дори един тежък развод със скандали е по-добро решение, отколкото съжителстване от безизходица, когато партньорите са в лоши отношения. Защото такава ситуация няма да им даде възможност да прекратят отношенията си, да изстрадат болката си, да преодолеят гнева си, да продължат напред, за да могат пак един ден да имат нормални отношения без капка гняв помежду си - отношения, които са напълно необходими, особено ако двамата имат деца и трябва да поддържат цивилизован контакт и занапред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X