Напишете дума/думи за търсене

(Не толкова) дългият път към щастието тръгва от тези съвети

Казват, че щастието е нещо съвсем просто: за него не са нужни много пари или дълги години упорит труд, достатъчно е само да се научиш да намираш радостта тук и сега. Пробвайте обаче да го направите от раз. Едва ли ще ви се получи мигновено. Щастието е изкуство, което е възможно да учите цял живот, при това нямате гаранции за успех. Хубавата новина е, че ако живеете осъзнато, шансът да получите шестица по щастие в житейския си бележник, е огромен. Просто трябва да се префокусирате.

Пуснете настоящето, което се е превърнало в минало

Наскоро чух в един филм силна реплика: „В душата си тя вече е оставила това, но все още не знае”. Колко сили и време губим, за да поддържаме в стабилно положение ситуация, на която дълбоко в себе си вече сме сложили кръст? Колко жени знаят, че от връзката им няма да излезе нищо и продължават да я подхранват с илюзии, просто по навик? Колкото по-бързо запретнете ръкави, толкова по-скоро ще разчистите живота си паразитни личности и обстоятелства.

Скуката – вън

В живота няма място за скука по простата причина, че разполагаме с милиони интересни занимания. Защо тогава повечето хора се отегчават ежедневно? Вероятно защото не умеят да търсят. Помислете внимателно какво ви привлича, какво ви е интересно. Запишете на лист всичко, което ви хрумне и след това се заемете със списъка. Няма проблем, ако ви омръзва бързо – сменяйте хобитата си, търсете нови усещания и приятни емоции. На всяка порция стрес и натоварване отвръщайте с поне същото (или най-добре двойно) количество радост и удоволствия.

Намерете прости или хитри начини да вършите сложни неща

Във всеки житейски период ни съпровождат досадни и неприятни дейности. Студентите се оплакват от сесии, работещите – от свръхнатоварване, домакините – от домашната работа без начало и край. Не позволявайте скучните занимания да отровят живота ви. Измислете си начин да виждате всичко от към слънчевата му страна, осигурявайте си промеждутъци, в които да си почивате, не се самоизтезавайте. Включете въображението си дори при най-рутинните задачи и ще установите колко бързо и лесно се получава всичко.

Не следвайте стадните инстинкти

Понякога поведението на околните ни обезсърчава. Например, според мнозина „в петък не е възможно да се работи”. И вие изведнъж усещате, че това важи и за вас, отпускате се, работата се натрупва и в понеделник се подлагате на нечовешки стрес. Проявете повече самоуважение и не слушайте никого, освен себе си и собствената си интуиция.

Учете нови неща

Много хора с носталгия си спомнят студентските години, не толкова защото са били весели и безгрижни, а защото животът им е бил разнообразен: лекции, семинари, проекти. Всеки ден са научавали нещо ново, умът е бил жив и буден. В офиса времето върви по-еднообразно, в един момент всичко се слува. Не си позволявайте да потънете в рутина, подклаждайте постоянно интереса си към новото и непознатото. Съвременният живот предлага толкова богат избор на възможности за нови умения, че е просто грехота да не се възползвате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X