Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим със смъртта на домашен любимец

Справянето със смъртта на домашен любимец е преживяване, което всички, които обичат животните, преживяват в даден момент. Но дали всички изпитват скръб и загуба по един и същи начин? Отговорът е не. Въпреки че скръбта е универсално явление, начините за справяне с нея се различават значително и често зависят от културни и религиозни фактори, наред с други неща.

Въпреки че много хора създават специална връзка със своите домашни любимци, има и такива, които не развиват тази привързаност и следователно не са в състояние да оценят отношенията между хората и животните. Тези, които не разбират тази връзка, често подценяват загубата и дори правят коментари като „Това беше само куче“, „Вземи си друго“ и „Защо си толкова тъжен, това беше просто едно животно?“...

Загубата на домашен любимец може да бъде един от най-трудните моменти в живота на човек, въпреки че на социално ниво не се признава, че има същото емоционално въздействие, което изпитваме при загуба на близък човек. Според проучване на катедрата по животински науки на Хавайския университет, 30% от собствениците изпитват болка в продължение на шест месеца или повече, докато за 12% това е много травмиращо събитие в живота им.


Как може да се справите с траура при загубата на вашия домашен любимец?
Процесът на скръб се състои от четири етапа, същите, които преживяваме, когато някой близък до нас човек умре:
• Отричане. На този етап все още не сме успели да се примирим със загубата и използваме отричането на случилото се като защитен механизъм, за да отложим удара. Психолозите съветват да или да се отървете, или да съхраните играчките на вашия домашен любимец.
• Изразяване на емоции: тъга, депресия или гняв. Може да почувствате много неща в резултат на загубата си. За да облекчите тези емоции, не трябва да се опитвате да сдържате сълзите си. Не е нужно да се преструвате, че сте наред, когато не сте; трябва да дадете воля на емоциите си и да ги изживеете. Това, което трябва да направите, е да си позволите да почувствате загубата и да оставите сълзите да текат, защото всичко това е част от лечебния процес.
• Приемане. На този етап се примирявате с празнотата, която вашият домашен любимец е оставил след себе си, и осъзнавате всички ежедневни рутини, които сте създали с него. Рутините, които може би не сте осъзнавали, са се превърнали в толкова важна част от живота ви. Рутинни действия като извеждане на кучето на разходка, игра в парка с него, почивка на дивана. Това, което трябва да направите сега, е да създадете нови рутини.
• Свързаност с паметта на вашия домашен любимец по различен начин. Тук трябва да погледнете към бъдещето и да направите крачка напред по пътя към възстановяването. Правейки това, ще си спомните огромната любов, която сте изпитвахме към него.

Да преодолееш, означава да не забравиш, да преодолееш, означава да осъзнаеш, че той вече няма да е тук с теб, но че те е правил толкова щастлив, когато сте били заедно.

Не плачете, защото е свършило, усмихнете се, защото се е случило
Всички преживяваме подобни ситуации по различен начин. Няма да отделим едно и също време, за да се възстановим от процеса на скръб при загубата на нашия домашен любимец.

Някои от нас избират да си вземат друг домашен любимец, други избират да живеят без такъв. Не бива да се чувстваме зле, ако решим да бъдем стопани на друго животно. Трябва да осъзнаем, че не е въпрос на „замяна“, а на започване на нов път, пълен с нови прекрасни преживявания с нашия нов домашен любимец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X