Напишете дума/думи за търсене

Храни, забранени за папагали

Храната на тези птици е много специфична и отклонението от нея води до сериозни рискове за здравето и живота им.
Като общо правило папагалите трябва да ядат специфична за тях храна, заедно с пресни плодове и семена, за да обогатят диетата си.

• Дори и широко използвани, смесите от семена имат недостатък, тъй като папагалите обикновено избират най-апетитните, като слънчогледови семки и фъстъци. Това са храни, които съдържат излишни мазнини.

• Що се отнася до фуражите, това обикновено е много по-балансирано за менюто на тези птици. Това е смес от семена и плодове, така че папагалът няма да може да избира по-нездравословните продукти. Стига да е с добро качество, може да е добър вариант да се използва като основа за хранителния режим.

• Плодовете
са много апетитни за птиците. Най-подходящи са банан, пъпеш, праскова, череши, мандарина, портокал, манго, ябълка, киви, папая, кайсия и грозде.

• Можете също така да дадете на домашния любимец кресон, манголд, спанак, целина, артишок, зелен пипер, карфиол, броколи, краставица, моркови или домати. Благодарение на тях те не могат да злоупотребяват с яденето на плодове с високо съдържание на захар.
Най-добре диетата да се основава на висококачествени храни за хранене в пропорция от поне 50%.

Давайте плодове и зеленчуци всеки ден в пропорция между 20% и 40% от менюто.

Смеси от семена и бобови растения могат да обогатят диетата, но те трябва да се дават от време на време. Дори млечните продукти без сол или много захар могат да бъдат добър начин за обогатяване на диетата на птицата.


Храни, забранени за папагали
Разбира се, повечето преработени храни, които хората консумират, са сред храните, забранени за папагалите.
Сред плодовете бихме могли да подчертаем авокадото като една от важните храни, забранени за папагалите. В него има елемент, наречен персин, който причинява кардиореспираторна недостатъчност. Друг опасен плод е динята поради високото съдържание на гликоалкалоиди.

Патладжанът и картофите съдържат соланин, който е токсичен за повечето животински видове. Чесънът и лукът могат да генерират доста силна анемия при повечето животински видове. Ето защо те попадат в списъка на забранените храни.

Консумацията на плодови семена е нежелателна, тъй като много от тях съдържат цианид, дори ако не във високи дози. Дори цитрусовите плодове понякога да са в списъка с храни, забранени за папагалите, тези птици могат да ги усвоят достатъчно добре. Злоупотребата им обаче може да причини лека диария.

Папагалите не могат да смилат меда, тъй като той променя чревната микробиота и причинява възпаление на стомаха, известно като гастрит.
Кафето и чаят са част от храните, забранени за папагалите, поради високото им съдържание на кофеин и теин. Тези компоненти предизвикват хиперактивност при папагалите, което може да доведе до сърдечни проблеми.

Друг токсин е шоколадът, голямата отрова за кучета и много други животни, включително тези птици. Теоброминът стимулира нервната система и може да причини конвулсии, повръщане, диария и смърт. Никога не трябва да даваме шоколад на нито едно животно.
Алкохолът, солта или фуражите за кучета и котки са забранени храни за папагали и никога не трябва да ги давате на пернатия си домашен любимец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X