Напишете дума/думи за търсене

Изненадващи факти за кучетата и котките

Факт: Целувките за кучета могат да ви разболеят

Мислите ли, че устата на кучето ви е идеално чиста? Я помислете отново. Кучешките усти гъмжат от бактерии и паразити и може да съдържат микроби като салмонела и кампилобактер. Тези организми попадат в устата на кучето от яденето на развалена храна или когато използват езика си като тоалетна хартия. След това целувка премества тези микроби от кучето на човека, потенциално заедно с неприятен случай на диария.

Факт: Хората могат да разболеят домашните си любимци

Не е често срещано, но се случва. H1N1, или т.нар. „свински“ грип, е засегнал котки, кучета и порове. Най-често става въпрос за леки случаи, но няколко домашни любимци са починали, така че ветеринарите съветват често миене на ръцете, когато собственикът е болен. И в никакъв случай спане в едно и също легло. Кучетата и хората също могат да споделят едни и същи щамове на бактериите Ешерихия коли. 

Факт: Кучетата могат да подушат хипогликемията

Звучи като епизод за Ласи, но това е истина, а не измислица. Кучетата могат да подушат опасен спад на кръвната захар при собственик с диабет и да предупредят човека да предприеме действия. Те го правят с близане, лаене или хленчене. Някои кучета дори са обучени и поставени като служебни кучета на хора с диабет. Носовете им за хипогликемия (ниска кръвна захар) са с точност от 90% според техните треньори.

Факт: Кучетата могат да гледат влюбено

Когато вашето куче "заключва" очите си във вас, това може да бъде истински любовен поглед, а не просто форма на просия. Кучетата могат да развият това нетипично поведение с близки човешки спътници - докато, ако е между тях и някой непознат, директният поглед означава заплаха. 

Факт: Котките може да обичат много силно

Експертите по поведение потвърждават, че някои котки наистина изпитват безпокойство при раздяла със стопаните си - и това е една от причините сладкото коте да пикае по дрехите ви, когато сте на работа. Други признаци: мяукат силно, когато видят, че ще излизате, и дори се опитват да ви блокират пътя. Останали сами, те могат да започнат да повръщат или да спрат да ядат. За котки, които обичат твърде много, поведенческата терапия може да помогне - заедно с лекарства против тревожност за силно засегнати котки.

Факт: Кучетата могат да научат до 250 думи

Най-умните, най-добре обучени породи са подобни на 2-годишно дете в способността им да разбират човешката реч, според изследователя Стенли Корен. Тези кучета разбират до 250 думи, докато средноинтелигентното куче може да разбере 150 думи.

Факт: Белите котки често са глухи

Котките с бяла козина често са глухи с едното или и с двете уши, особено тези със сини очи. Когато само едното око е синьо, котката вероятно ще е глуха само от тази страна. 

Факт: Кучетата не се нуждаят от кокали

Практиката да се дават кокали на кучетата идва от идеята, че древните кучета (вълци) са яли много кости и кокали. Днес кучетата, които са наши домашни любимци, могат да си набавят всички необходими калций и хранителни вещества от сухия дроб. Костите удовлетворяват интензивния кучешки инстинкт за дъвчене, но те може да задавят кучето и всъщност са опасни. Годни за консумация дъвчащи играчки или здрави гумени играчки за дъвчене от магазина са по-безопасен избор.

Това са най-умните породи кучета в света

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X