Напишете дума/думи за търсене

Непознати факти, които ще ви разтопят

Често мислим за неизвестното като за нещо, от което трябва да се страхуваме или да подходим с повишено внимание. Но понякога нещата, които не знаем, може да бъдат възхитителни истории.
Ето няколко такива факта, които са малко известни, а със сигурност ще ги запомните и ще ви носят усмивка дълго.

Кашалотът никога не забравят приятелите си

Всички китове са социални животни, но по-специално кашалотът демонстрира способността да разпознава и запомня други конкретни китове. Те дори показват предпочитания към други животни и остават приятелски настроени към тях през целия си живот.

Във Вашингтон затворници рехабилитират котки

През 2012 г. групата за спасяване на животни Cuddly Catz стартира програма за сближаване на котки с проблеми в поведението със затворници в близкия поправителен център. Затворниците, които отговарят на определени критерии, могат доброволно да осиновят котка и да получат обучение за това как да й предоставят вниманието, обичта и социализацията, които са нужни, за да спре да драска и хапе. Поведението на котките, замесени в инициативата, се подобрявало успешно, като в същото време затворниците се чувствали по-добре, защото се грижат за някого.

Кръвта на един човек спасява повече от два милиона деца

81-годишен австралиец е известен като Мъжът със златната ръка, но не заради силата и големия си бицепс. Джеймс Харисън имал много рядък вид кръвна плазма, който може да се използва за лечение на болест, явяваща се по време на бременност. Той дарявал приблизително на всеки три седмици от 1954 г., но през май 2018 г. надминал възрастовата граница, разрешена за дарения на плазма. Независимо от това тези 1137 дарения, които той е направил през живота си, се смята, че са спасили живота на 2,4 милиона бебета, включително този на собствената му дъщеря.

Пингвините правят предложения за брак на своите приятелки

Пингвините не само се чифтосват за цял живот, но имат и ритуал за отбелязване на повода. Тъй като те не могат да паднат на колене, мъжките пингвини поставят в краката на своето момиче най-гладкото и кръгло камъче, което могат да намерят. Ако женската приеме камъчето, това означава, че тя казва „Да“ и ще има сватба.

Плъховете се смеят, когато ги гъделичкате

Ако изобщо ви се прииска да погъделичкате плъх и той свикне с вас и допира на ръката ви, ще видите, че те се смеят като малки деца заради гъдела. Най-хубавото е, че плъховете се радват на този тип игра - учените са установили, че гъделичкането стимулира освобождаването на допамин - невротрансмитер, който помага за работата на мозъка и влияе директно върху центровете на удоволствието.

Спират Първата световна война заради Коледа

Известно е като Коледното примирение. В седмицата преди празника британски и немски войници прекратяват стрелбите и в окопите се запяват коледни песни. Вражеските войски дори започват да си разменят коледни лакомства и да играят футбол помежду си. Едно истинско коледно чудо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X