Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които се случват с мозъка, когато правим секс

Когато правим любов, работи не само тялото, но и мозъкът ни - учените твърдят, че в този момент се активират повече от 30 зони в главния мозък. Вижте какво се случва, когато получаваме сексуално удоволствие.

Включва се „примитивният мозък”

Невропсихолзите наричат „примитивен мозък” лимбическата система - частта, която отговаря за физическото привличане и някои аспекти на емоционалната дейност. Когато правим секс, именно тази част от мозъка е най-активна - така че преди, по време и след секс категорично не е подходящ период за вземане на важни решения.

Рационалната част на мозъка изключва

Две части от женския мозък, които отговарят за осъзнаването и социалната преценка, буквално се изключват по време на сексуална възбуда. В този смисъл фразата „любовта е сляпа” е абсолютно вярна - когато желаем някого, наистина не сме в състояние рационално да оценим обекта на страстта си. Освен това, се понижава активността в още един дял - този, който отговаря за самочувствието и самокритичността. По тази причина сме склонни да харесваме себе си в този момент.

Увеличава се синтеза на допамин

По време на секс в мозъка активно се освобождават някои вещества, сред които на първо място е допаминът, който предизвиква усещане за страст, еуфория, удовлеторение, възнаграждение. По време на любовния акт количеството на допамин, което се освобождава, е равнозначно с това при прием на някои наркотици.

Сексът наистина привързва към партньора

Още едно вещество, което се освобождава по време на любовния акт, е окситоцин. Една от основните му функции е установяване на привързаност и социални връзки. Именно окситоцинът кара родителите да се грижат за децата си, а съпрузите и приятелите - да се наслаждават на общуването си. Затова, когато правим секс с непознат, рискуваме да се влюбим в него.

Сексът успива

Сънливостта след секс е предизвикана от синтеза на веществото вазопресин, който е едно от най-мощните сънотворни средства.

Усещане за щастие

Благодарение на синтеза на серотонин, любовният акт ни кара да се чувстваме щастливи, заредени със сили и спокойни. Серотонинът помага за неутрализране на дейстието на хормона на стреса кортизол и за стимулиране на паметта.

Ставаме по-енергични

Възбуда, внимание, енергия - всички те се активират от веществото норадреналин, което се изработва по време на секс. Впрочем, учестеното сърцебиене и краткотрайното повишаване на пулса също са резултат от действието на норадреналина, което превръща секса в ефикасна и полезна кардиотренировка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X