Напишете дума/думи за търсене

Ексцентрични факти за Финландия, които ще учудят дори най-опитните туристи

Знаете ли, че във Финландия децата слушат динозаври, които свирят хеви метъл, мъжете носят съпругите си, за да спечелят бира, а кметовете скачат във вода заради различни каузи?

С какво още е известна Земята на хилядите езера освен с известна марка телефон и с литературните си герои от семейство Муминтроли.

1. Паркинги за кучета

Във Финландия има закон, който задължава всеки собственик на сграда да изгражда специални места за завързване на кучета. Собствениците на фирми и може да бъдат глобени, ако нямат такива паркинги.

2. Мечове за докторите

В някои финландски университети има традиция на дипломирането си докторантите да получават не само диплома, но и с меч.

3. Финландците са запалени читатели

Населението на тази северна страна е малко над 5 милиона души, но всяка година наемат над 67 милиона книги от библиотеките. Частни библиотеки може да бъдат намерени в бензиностанциите. И най-удивителното е, че в някои големи библиотеки може да заемате не само книги, но и музикални инструменти, спортно оборудване и дори шевни машини.

4. Кучета за четене

По целия свят има кучета-водачи, които помагат на незрящите хора. Има и кучета, които са специално обучени да помагат в четенето и се намират във Финландия. Тези специални кучета съдействат на децата да научат трудния финландски език.

5. Езикът на елфите

Финландският език е един от най-трудните езици в света и Джон Роналд Руел Толкин бил толкова вдъхновен от него, че го използвал като основа за езика на елфите. Във финландския има 40 синонима за сняг, но няма нито една дума, която да означава "моля". Освен това в този език няма бъдеще време.

6. Бонус за връщане от почивка

За да стимулират служителите да прекратят по-рано почивката си, финландските компании им плащат специален бонус, когато се връщат в офиса. Никой не крие колко печели, защото във Финландия е лесно да разберете колко изкарва ближният само с едно позвъняване на специален номер.

7. Глобите зависят от доходите

Размерът на глобата за превишена скорост във Финландия зависи пряко от това колко печели нарушителят. Колкото по-висока е заплатата, толкова по-голяма е глобата. Един от топмениджърите на огромна местна компания трябвало да плати 116 000 евро, защото карал със 75 км/ч при допустима 50 км/ч.

8. Полицейски елени

В някои страни има полицейски коне, но във Финландия елени помагат на полицаите. Това най-вече служи за маркетингова цел - да привлича туристи в северните части на страната.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X