Напишете дума/думи за търсене

Ексцентрични факти за Финландия, които ще учудят дори най-опитните туристи

9. Места за интроверти

Финландците понякога обичат да прекарват времето си сами, затова има барове, където може да пият необезпокоявани от досадници, а в супермаркетите има специални кошници за купувачи, които нямат връзка.

10. Фенове на бирата

Средностатистическият финландец пие 85 литра бира годишно. Не е чудно, че във финландските супермаркети има специални оферти за закупуване на 1000 кенчета едновременно.

11. Къщи за студентски партита

Почти всеки голям университет във Финландия притежава парти къщи, които студентите могат да наемат безплатно за всяко събитие, което организират.

12. Привърженици на кафето

Финландия е страната с най-висока консумация на кафе. Средностатистическият финландец пие 12 кг кафе годишно. Италианците, например, консумират едва 5 кг.

13. Хелзинки е най-честният град в света

Според необичаен експеримент, който се проведе в 16 града по целия свят, столицата на Финландия бе обявена за град с най-честни хора. Експериментът включвал 12 портфейла, в който имало телефонен номер на притежателя, семейна снимка и малко пари в брой, които били разпръснати из града. 11 от 12 портфейла бяха върнати на собствениците си в Хелзинки, докато в други държави само половината.

14. Сауни навсякъде

Както стана ясно, във Финландия има 5 милиона души и 2 милиона сауни - повече, отколкото са автомобилите в страната. Във всяка голяма компания и държавна институция има сауни, които се ползват от служителите. Дори затворниците може да посещават сауна веднъж седмично. Една от големите хранителни вериги в Хелзинки също предлага тази екстра.

15. Хеви метъл за всеки

Статистиката сочи, че Финландия е страната с най-голям брой хеви метъл банди на глава от населението. Дори и деца имат своя собствена любима метъл банда, наречена Hevisaurus. Музикантите от тази група изпълняват образователни песни в костюми на динозаври.

16. Национален ден на хората, които се успиват

Националният ден на Спящите глави е забавна традиция, която позволява поспаланковците да бъдат хвърляни във вода. В Наантали този празник е специален – във вода се хвърля и гражданинът с най-огромен принос за развитието на града. Затова всички кметове от 1950 г. са били почитани по този начин.

17. Страна на необичайни състезания

Финландия се слави и с причудливите си състезания. Мъжете трябва да носят съпругите си, за да спечелят безплатна бира, да хвърлят телефона си, за да покажат сила и да свирят на въображаема китара.

------

Финландски деликатес

Някъде пият текила със сол, други водка с горчица.

Рецептата за необичайния финландски шот е много проста. Срежете на две наденица, издълбайте пълнежа, излейте водка в колбаса и сложете капка горчица на ръката си. Най-напред оближете горчицата, след което изпийте шота и яжте наденицата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X