Напишете дума/думи за търсене

Тайните на снежните кралици от Финландия

Скандинавските жени са светлокоси и светлооки, имат почти прозрачна кожа като на ледените кралици от приказките, но често тя е чувствителна. И какво от това? И те като нас си имат трикове, за да превръщат недостатъците в чар и затова полюбопитствахме как се грижат за косата и кожата си, каква сауна предпочитат и колко често спортуват. Завесата на скандинавската хубост повдига финландката Анна Флюкт от град Лапенранта (гост в нашата фотосесия), която живее в България и се радва на топлото ни време и вкусните плодове и зеленчуци.

Изкуствените мигли са на почит
Веждите и миглите на скандинавките са много светли и затова е модерно да допълват красотата си с изкуствени мигли, но без да изглеждат като фолкпевици. Там е популярно да си естествен и затова гримът е лек. Дневният макияж на Анна включва малко по-тъмна пудра от нейния естествен цвят. Шегува се, че не излиза без нея, защото не иска да прилича на призрак. След пудрата продължава с руж, бели сенки на клепачите и ако изглежда изморена – бял молив под очите, за повече светлина. Слага блясъка на устните си и е готова за среща с деня. А вечер обича да прави очите си по-тъмни. Обяснява, че финландките не разчитат на грима, за да са красиви, а на това което хапват. Рибата например прави кожата им свежа, млада и бляскава. Фенове са на сьомгата и езерния костур, който се шири в традиционните им рецепти. А всяка есен берат от гората боровинки и къпини, слагат ги във фризера и си ги хапват цяла зима по 150 г на ден. Така си имат витамин С и Е, фибри, антиоксиданти и после - сияйна кожа, идеално кръвно налягане, холестерол в граници, младолик ефект и здрави очи. А водата им идва направо от езерата и е по-чиста и здравословна от купената.

Шампоан със сребро за бляскава златна коса
Кожата на скандинавката е чувствителна, тънка и суха, защото по онези земи си нямат много слънчеви дни. И затова жените ползват хидратиращи лосиони, но без парабени и аромат. „Два пъти дневно „храня” кожата си с крем. Сутрин - лицето, а вечер нанасям лосион по цялото тяло. Кремовете, които се правят специално за скандинавци купуваме от аптеките, не от магазините, както е тук. Предпочитам финландски марки като Aqualan, Ceralan, Lumene, както и шведски,” казва Анна. А прекрасната си руса коса, която е гъста, но тънка подхранва с подходящи балсами на немски марки, които сменя на две седмици. Веднъж седмично слага и маска. Блясъкът в златните си коси подсилва с шампоан, който съдържа сребро. И не използва сешоар, за да не увреди косата си.

Сауна + езеро
„През лятото ходим на сауна, след което скачаме в езерата, в които водата е 19 градуса и чувстваш как тялото ти диша и се освежава. През зимата, моята майка влиза в специални дупки в замръзналите езера, но на мен ми е малко студено”, смее се Анна. Така тялото се закалява и бързо се самолекува при нужда. А хората с атопичен дерматит и други кожни проблеми и алергии си поседяват в солени сауни, където всичко е покрито с каменна сол и проблемите им изчезват. Иначе в сауната всички се шибат с нагорещени брезови клонки, мажат кожата си с мед или вдишват билки.

Спорт по сняг и лед
Във всяко градче финландците имат открита ледена арена и на нея правят каквото си искат – хокей на лед, ски, ски бягане, което е много популярно, кънки на лед. От заниманията на топло са луди по хот йога и почти във всеки фитнес я предлагат. Хит е и спинингът. Като нямат сняг яхват конете, защото ездата е на почит, но само за жени. На мъжете нещо не им бил мъжествен този спорт и си падали по фитнес и хокей. „Семейството ми е спортно. Сестра ми и брат ми играят тенис, а брат ми ходи и на бейзбол. Майка е инструктор по йога. Аз яздя, тичам в парка и ходя на фитнес. Тук в България уча тенис, опитах и кикбокс”, разказва иначе крехката на вид Анна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X