Напишете дума/думи за търсене

Безопасни плодове за котките

Като собственик на домашен любимец е важно да знаете, че има здравословни и естествени алтернативи на традиционната храна за домашни любимци. Преди да промените диетата на вашето животно, обаче е важно да направите някои изследвания по въпроса, за да разберете какво е полезно за него. С тези съвети ще разберете кои са безопасни плодове за котки и няма да излагате на риск пухкавия си приятел.

Първото нещо, което трябва да имате предвид за плодовете, които котките могат да ядат, е да изберете тези с по-ниско съдържание на захар и да регулирате приема им.

Ако вашият домашен любимец обикновено не яде плодове, вероятно внезапна промяна в диетата му ще предизвика диария или повръщане. Така че най-добре е да въвеждате нови храни малко по малко, за да може стомахът й да свикне с тях.

Също така е важно да имате предвид, че плодовете са с високо съдържание на захар. Не ви препоръчваме да въвеждате големи количества от тях в хранителния режим на котката, тъй като тя може да страда от затлъстяване с всичките му последствия.

Безопасни плодове за котките: ябълки


Ябълката е плод с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар. Това е отличен избор за котки на определена възраст, котки с наднормено тегло или такива с бавен метаболизъм.
Те са чудесен източник на витамини С и А, които ще помогнат за поддържането на здрави тъкани и кости на вашата котка. Важно е обаче да премахнете семената и сърцевината. Семената съдържат малки количества амигдалин - захарно цианидно съединение. Имайте предвид, че поглъщането на малък брой семена не причинява вредни ефекти, но поглъщането на големи количества може да бъде фатално.

Кайсията е заредена с енергизатори

Този месест плод е идеален източник на бета-каротин. Той осигурява 50% от препоръчителния дневен прием на витамин А и има противоракови свойства.
Не забравяйте да премахнете костилката. Тя също съдържа малки количества цианид и може да бъде токсичен за животните.

Може да получите целия необходим калий от банан

Калият, присъстващ в банана, ще помогне да поддържате сърцето и бъбреците на котката си здрави и това го прави чудесно допълнение към диетата й. Освен това създава усещане за ситост, което може да помогне на котките с наднормено тегло да поддържат диетата си.

Единственият проблем с бананите е, че те имат високо съдържание на захар и въглехидрати. Затова се препоръчва внимателно да следите колко давате на животното. Нарязването им на филийки е добър начин за намаляване на консумацията им.

Антиоксидантната сила на боровинките

Ползите от червените боровинки при хората са добре известни, но те са валидни и за животните. Те забавят стареенето и помагат за излекуване на инфекции на пикочните пътища благодарение на високото си количество витамин С и флавоноиди.
Добрата доза червени боровинки може да подобри нощното им зрение.

Портокалите имат всичко, но ги използвайте внимателно
Въпреки че изглежда не е любимият плод на котката (определено е любим на кучетата), той допринася за доброто количество на витамин С в диетата на вашия домашен любимец. Този витамин не само ще бъде от полза за имунната система на вашата котка, но и ще й помогне да се отърве от токсините.

Основният недостатък на портокала е в кожата и семената. Естествените масла, присъстващи в този плод, могат да бъдат отровни за някои животни, така че давайте само пулпа на котката си, за да предотвратите лошо храносмилане.

Не всички цитрусови плодове са полезни за котките: лаймът, лимонът и грейпфрутът могат да предизвикат повръщане.

Научете как да премахнете миризмата от урина на кучето или котката

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X