Напишете дума/думи за търсене

Важни съвети при отглеждането на домашни любимци

Много от въпросите около отглеждането на четириноги у дома често са с противоречиви отговори. Препоръчителна ли е кастрацията, опасни ли са упойките, необходими ли са ваксините и обезпаразитяването?

Какво трябва да направите за вашия любимец, за да е здрав?

Кастрацията в ранна възраст предотвратява рак
От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по-дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания.

Кастрацията при тях се препоръчва в ранна възраст, преди първото разгонване, тъй като това предотвратява онкологични заболявания и пиометра (събиране на гной в матката), които са най-честата причина за смърт в напреднала възраст.
Освен това животните ще бъдат по-спокойни поради липса на разгонване, а вероятността за нежелана бременност е нулева.

При котараците кастрацията се препоръчва преди навършване на една година. Налага се поради дългия период на разгонване, свързан с маркиране и силно мяукане. При мъжките кучета кастрацията се прави с цел намаляване на агресивността и ограничаване възможността да бягат от дома.
Тези операции се извършват задължително под пълна упойка.

Кастрацията е противопоказна, когато животното има сърдечносъдово заболяване или някакви вродени аномалии. С повишено внимание се оперират и животни в напреднала възраст или след тежки заболявания.
Въпреки че се смята за рутинна операция, добре е да имаме предвид, че съществува минимален анестезиологичен и хирургичен риск. Затова всеки стопанин, който е решил да кастрира любимеца си, трябва да попълни формуляр за съгласие, чрез който се запознава с рисковете по време и след операцията.

Инхалационните упойки са по-малко рискови
Упойката не представлява особена опасност за здравето на животните. По принцип анестезията се поддържа предимно чрез венозно вливане, което осигурява точно и прецизно дозиране спрямо потребностите на всяко животно. В доста клиники вече се прави инхалационната анестезия, която се счита за по-малко рискова.


Ваксините предпазват от нелечими болести
Заболяванията, срещу които се поставят ваксини, са трудно лечими или нелечими. Ваксинацията е важна за животното особено когато е още бебе. За да расте здраво, е нужно да го предпазите от някои инфекциозни заболявания чрез поставяне на ваксина. След раждането малките получават антитела от майка си чрез коластрата. Тези антитела са техният пасивен имунитет.

Постепенно този имунитет отслабва и се налага чрез ваксинация да се стимулира организмът на животното, за да се изгради стабилен и продължителен имунитет срещу опасните болести.

Най-важните инфекциозни заболявания, срещу които е добре да ваксинирате любимеца си, са:

При кучетата
Гана (кучешка чума) - остро заболяване, треска, може да протича с конюнктивит, бронхопневмония, диария, некоординирани движения и тикове.
Инфекциозен хепатит - опасен за малки кученца до 3 месеца. Протича с треска, повръщане и жълтеница.
Първовирусен гастроентерит - инфекциозно заболяване предимно при младите кучета. Проявява се с температура, повръщане, кървава диария, болки в корема.
Параинфлуенца - засяга респираторния тракт.
Лептоспироза - болест по различни бозайници, включително и при човека, която протича с треска и води до остра бъбречна недостатъчност, отслабване, повръщане, жълтеница, повишено отделяне на урина и повишена жажда.
Бяс - характеризира се с промени в поведението, нервна възбуда и паралитични явления. Лечение няма. Профилактиката е само чрез ваксина.

При котките
Вирусен ринотрахеит - инфекциозно заболяване, засяга лигавицата на горните дихателни пътища, съпроводено е с треска и отпадналост. Най-добра е имунопрофилактиката в ранна възраст.
Вирусна хрема - остра вирусна инфекция, протичаща с ринит, конюнктивит, бронхопневмония с кашлица и задух.
Панлевкопения - силно заразно, с висока смъртност заболяване.
Хламидиоза по котките - малките котенца се заразяват най-често по време на раждането от мукозата на родилния тракт. Лечението навреме е успешно с подходяща антибиотична терапия. Ваксинацията ги предпазва от заболяване или значително потиска острата фаза на инфекцията.

Обезпаразитяване
Това е най-ефикасният метод за предпазване на хората от паразитни заболявания, както и от замърсяване на околната среда с яйца и ларви.

Обезпаразитяват се както кученцата и котенцата, така и техните майки, които могат да бъдат “резервоар” за паразитите. За да бъде ефективно обезпаразитяването, трябва да се направи скоро след раждането.

При кученцата това се извършва първоначално на 20-25 ден и при наличие на паразити се повтаря след 20 дни.

Ефективното обезпаразитяване на котенцата трябва да започне на 6-та седмица и при необходимост да се повтори на 8-та седмица.

Схеми на ваксинации при кучетата

1-ва ваксина - 42-50-дневна възраст
2-ра ваксина - 8-9-седмична възраст
3-та ваксина - 12-седмична възраст

при котките
1-ва ваксина - 7-8-седмична възраст
2-ра ваксина - 12-седмична възраст

Спазвайте възрастта, за да се застъпва времето на придобития имунитет. Ако е пропусната някоя ваксина, схемата се променя. Ваксинират се само здрави животни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X