Напишете дума/думи за търсене

Кастрирай кучето си, ако го обичаш!

По света отдавна вече не се дебатира ЗА и ПРОТИВ кастрацията. Категорично цивилизацията върви в посока на това кученцата да бъдат кастрирани още като бебета, освен ако не се раждат в специални развъдници, където специалисти по съответната порода да знаят как да положат усилия за продължаването й.

Огромен мит е, че кучето трябва да роди „за здраве“. Такова нещо не съществува, категорични са учените! За сметка на това кастрираното куче е подложено на много по-малко рискове за здравето. Може да се каже, че кастрацията удължава живота му – и на женските, и на мъжките кучета.

Много стопани, влюбени в своя домашен любимец, искат да видят как ще изглежда неговото поколение, или го намират за прекалено красив, за да остане невъзпроизведен. На подобен род мисли обаче им липсва информираност, както и отговорност. На Запад отдавна е наложено кучетата да се размножават само при сериозен контрол в определените за това развъдници. Казано с прости думи, светът е пълен с безстопанствени животни, които страдат и на които може да помогнем, вместо да ставаме причина за появата на още и още животни. Кастрацията е единственият хуманен метод за намаляване на популацията от бездомничета.

Другият често срещан мит е, че кастрираните животни напълняват. Те стават по-лениви, по-привързани към стопаните си и изразходват по-малко енергия. Затова храната им трябва да бъде намалена с около 20 % и тогава животните няма да напълнеят. Това не е някаква мъка за тях – просто необходимостта им от калории пада.

Трети и напълно абсурден мит е, че кучето ще се срамува, защото е кастрирано, или че отнемаме мъжествеността на четириногите момчета. Кучетата нямат либидо и сексуално желание като хората. Те изобщо нямат същите чувства като хората и нито се срамуват, нито изпитват нашите комплекси. Единствените животни, които правят секс за удоволствие, са делфините и маймуните.

Кога да се предприеме кастрацията?

Според множество най-нови изследвания колкото по-рано се направи кастрацията, толкова повече намалява рискът от развитие на някои болести у четириногите. Например: ако кастрираме женско куче преди първото му разгонване, рискът за развитие на карцином на млечните жлези намалява с 85 %. Ако отложим кастрацията за след разгонването, намаляваме риска с едва 20 %. При мъжките кучета може да се изчака, докато станат на годинка.

Самата операция е рутинна, извършва се при пълна упойка и възстановяването се случва в рамките на няколко дена. Цените варират – от 100 до 250 лв, но проверете дали във вашия град няма центрове, където да правят и безплатни кастрации. Освен това имайте предвид, че цената е нищожна в сравнение с тази, която ще платите, ако вашият любимец се разболее.

Ползите от кастрацията са много. Да ги обобщим:

- Силно пада рискът от редица заболявания, включително злокачествени тумори на млечните жлези, възпаления на матката, фалшива бременност, усложнения след раждане и др. Много от тези заболявания имат фатален край.

- При момчетата пада рискът от болести, свързани с простатата и пикочо-половата система.

- Кучета, които проявяват агресия и желание за доминация, се успокояват и кротват. Дори в момента кучето ви да изглежда кротко и добронамерено към останалите кучета и хора, агресията може да се появи на по-късен етап и без никаква видима причина.

- Вероятността кучето ви да бяга и да го загубите, или пък да го блъсне автомобил, намалява.

- Вашият домашен любимец ще стане по-привързан към вас, стопаните си, без обаче да губи своята игривост.

- За кастрираните животни ползваме данъчни облекчения – те са освободени от такса по Закона за ветеринарно-медицинска дейност.

Затова е добре да кастрираме своите прекрасни четириноги – така им удължаваме живота и го правим по-спокоен и по-щастлив. Нашия също между впрочем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X