Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако ни нападне куче

Всеобщото мнение гласи, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но невинаги са приятелски настроени. Преди всичко кучетата са животни с непоколебими природни инстинкти. Дори най-дружелюбното псе може да атакува човек, ако нещо се обърка.

Предлагаме ви няколко правила, които да следвате, ако бездомно куче ви нападне.

Ако кучето не атакува, но реагира агресивно

Езикът на тялото на кучето може да каже много. Ако ушите му са назад и ръмжи, по-добре стойте надалеч от него, за да не предизвиквате атака от негова страна.

Какво да направите, ако се стигне до сблъсък?

- Не се опитвайте да успокоите кучето или да му се усмихнете. Животните възприемат усмивката по различен начин, отколкото хората. Усмивката означава приятелство и радост за човека, но за кучето това означава, че му показвате зъбите си и го предизвиквате.

- Избягвайте пряк контакт с очите и игнорирайте кучето. В крайна сметка то ще спре да ви обръща внимание. Казано по-просто, колкото повече проявявате тревогата си и размахвате ръцете си, толкова по-вероятно е кучето да ви атакува.

- Ако има някой наоколо, помолете за помощ. Не повишавайте глас и се опитайте да го направите без прекъсване на фразата.

- Не размахвайте пръчка пред кучето и не използвайте спрей. Това може да направи животното още по-агресивно. Дори и най-приятелското кученце няма да бъде щастливо, ако му навирате пръчка в носа.

- Оттегляйте се бавно, но не обръщайте гръб на кучето. По-добре вървете редом с него, за да виждате реакцията му. Не се опитвайте да бягате! То ще ви преследва, а не може да надбягате куче. Тези животни развиват скорости, за които и олимпийски спринтьор би им завидял.

Ако кучето атакува

Животните винаги атакуват с причина, но тя невинаги е очевидна. Обикновено кучетата атакуват, ако са гладни, защитават кученцата или територията си.

Ако въпреки всички действия, споменати по-горе, кучето все още ви атакува, трябва да запомните следните правила:

- Не викайте на кучето, дори и да не знаете какво друго да правите. Крещенето само ще го ядоса повече.

- Ако имате ултразвукова свирка за отблъскване на куче, използвайте я. Ще изплаши нападателя.

- Ако кучето ви се нахвърли, опитайте се да покриете главата си с якето или с пуловера. След това поставете някакъв предмет между вас – клон, а ако се намирате близо до пейка, застанете зад нея.

- Хвърлете чантата си или друга вещ настрани, за да разсеете кучето. То може първо да атакува обекта, който ще ви даде време за бягство. Също така би било добре, ако в торбата с покупките има месо или наденица.

- Покрийте врата си с ръце. Вратът е много уязвима част от човешкото тяло, тъй като там има много артерии и вени. Ако трябва да бъдете ухапани, най-безопасното място да се случи е пищялката или предмишницата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X