Напишете дума/думи за търсене

Как кучето подсказва какво му е?

Кучетата са емоционални животни, способни да изразяват чувствата си. Те усещат настроенията на собственика си, копират поведението му и създават силна емоционална връзка с него. Неслучайно кучето е най-верният приятел на човека. Отговорно и важно е всеки стопанин да познава своя любимец, за да го предпази от душевни травми и агресивно поведение.

Кучетата следят всяко движение на стопанина си и усещат всяка негова емоция. Не случайно се казва, че всяко куче прилича на собственика си. Всъщност то не прилича, а взаимства от неговите настроения. Когато стопанинът му е щастлив и кучето се радва, когато е разстроен, то също е унило. Предаността на четириногото е толкова голяма, че то започва да живее като човека до него и приема навиците му. Важно е всеки собственик на куче да го обгражда с любов и внимание, а то ще му се отплаща многократно с преданост. За да е емоционално здраво кучето ви, е добре да му осигурявате и достатъчно физическо и умствено натоварване. Тези животни обичат да са заети. Обученията са най-добрият начин да накарате ума им да се развива. Добре е и да им осигурявате безопасни играчки, с които да запълват времето си.

Защо ни ближат

Когато кучето отиде на ново място, то помирисва и леко облизва всичко наоколо, така проучва средата, в която се намира. С облизване кучетата изразяват радост и благодарност, когато са нахранени или погалени. Възможно е и с облизване да търсят внимание, когато им е скучно. Облизват и когато им се играе, искат да бъдат гушнати, разходени или когато им е тъжно. Правят го и за да угодят на собственика си, в случай, че са забелязали, че на него му е приятно. В този случай, те знаят, че щастието на стопанина е и тяхно. Ближат ли друг домашен любимец, това е знак, че го приемат в семейството и биха се грижили за него.

Продължителното близане може да означава, че кучето ви е самотно и тъжно. Такова поведение се среща често при безпризорни животни, които рядко получават внимание и ласки. Наблюдава се и при кучета, които стоят затворени в апартамент по цял ден. Добре е да измисляте начини вашето животно да се занимава с нещо или да играе, за да не усеща липсата на внимание. Оставете му повече играчки, извеждайте го по-често на продължителни разходки, учете го на различни номера. Не му се карайте, когато ви ближе, така само ще го объркате - ще помисли, че поздравът му се наказва. Не го и галете веднага, погалете го малко по-късно, така постепенно ще разбере, че “целувките” му не са ви приятни и ще спре само.

Понякога си гонят опашките от скука

Случва се по-често при малки кученца, които са сами и няма с кого да си играят. Това е техният начин да се забавляват и да изразходват енергия. Те приемат опашката си като бягаща играчка и неуморно се опитват да я хванат. С течение на времето това поведение се променя. Ако все пак се случи на възрастно куче, са възможни няколко причини - физическа болка, проблеми с гръбначния стълб и прешлените, да е на психична основа или неврологичен проблем.

Наличието на бълхи и паразити в организма или анално възпаление също водят до гонене и хапене на опашката. Причина за това поведение може да е и прекалено малкото пространство, в което живее кучето, особено ако е вързано на каишка и свободата му е ограничена. Липсата на движение и внимание, съчетано със скуката, водят до психични проблеми.

Защо тичат след колите

Заради желание за игра или от раздразнение от шума и движението на автомобила. Ако кучето ви се държи по този начин, може би връзката ви с него не е достатъчно стабилна. Не допускайте да излиза на улицата само. За да привикне към шума и автомобилите е добре да го разхождате по оживени улици и често да пресичате от единия тротоар на другия. Карайте му се, когато дори само излае или се спусне към движещ се автомобил. В никакъв случай не го бийте и не му слагайте електрошокови каишки и яки. Това е жестоко и мъчително за животното. За да го предпазите от колите, има и по-хуманни начини.

Немски учени откриха, че кучетата могат да откриват рак на белия дроб, като подушват проби от дъха на пациентите. Предполага се, че в тях има специфични химикали, които кучето надушва дори в ранна фаза на заболяването.

Плачат ли четириногите

Когато са щастливи, кучетата вирват уши и въртят опашка, а когато са обидени, странят от нас. Те дори плачат, но по свой начин. Изразяват тъгата си чрез скимтене и виене. Това се среща при малките кутрета, когато ги отделят от майка им. Промяната в обстановката и новият им дом ги плаши. Те скимтят и когато са самотни, силно уплашени, при физическа болка или когато са гладни. Това е и начин да привлекат вниманието на стопаните си. “Плачат” и от мъка по господаря си, когато той отсъства от дома си или са изоставени от него. Привързаността им е много силна и не знаят към кого да насочат обичта си, чувстват се объркани. Някои породи са склонни да “плачат” без видима причина. В този случай животното не бива да се наказва или да се бие, защото това ще го стресира допълнително. Най-доброто решение е да го погалите и да му поговорите с тих глас.

Според учените кучешките сълзи не са свързани с емоционална тъга. Обикновен о се появяват при силен стрес, пряка слънчева светлина или здравословен проблем. Прекаленото сълзене често е в резултат на проблем със слъзните канали и тогава оперативната намеса е належаща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X