Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако ни нападне куче



- Ако кучето ви захапе, противопоставете се на естественото желание да се опитате да се отдръпнете от устата му. Това само ще увеличи вредата, причинена от разкъсването на плътта. Вместо това ударете кучето по носа или в очите. Специалистите по кучета препоръчват да хванете задните му крака и да го повдигнете от земята.

- Използвайте тежестта си, за да притиснете кучето на земята с колене или лакти. Кучетата може да хапят, но не и да се борят. По този начин ще обездвижите животното, докато пристигне помощ.

Понякога може да се случи да ви нападне цяла глутница кучета. Общите правила за действие са същите като тези по-горе, но не позволявайте на кучетата да ви заобикалят. Опитайте се да застанете с гръб към стена, но не бягайте - те ще ви преследват.

Какво да правите, ако сте били ухапани

Трябва незабавно да се погрижите за раната. Направете следното:

- Изплакнете раната със сапун и вода и го промийте със спирт или с алкохол.

- Няма значение дали сте били ухапани от бездомни кучета или домашни, трябва да посетите болница. Там ще ви направят всички необходими тестове.

- След това ще трябва да се ваксинирате за бяс.

- Според статистиката хората се заразяват с бяс от кучета в 99% от случаите на ухапване. Първите симптоми на заболяването се появяват след 30-50 дни от ухапването. Трябва да направите ваксината срещу бяс в рамките на 2 седмици, в противен случай последствията ще бъдат фатални. Няма лечение срещу бяс, само превантивни мерки.

- Вирусът на бяс може да се предава чрез повече от един начин. Понякога само няколко капки слюнка от болно животно върху кожата или лигавицата може да ви заразят. Затова никога не бива да позволявате на улично куче да ближе ръцете или лицето ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X