Напишете дума/думи за търсене

Предимствата на суровата храна за котката

В началото на ХХ век диетата на домашните котки се основава на храната, която техните стопани са приготвяли за себе си и за своите семейства. Въпреки това писанките често се хранили и със сурови продукти.

По време на Втората световна война употребата на сурова храна драстично намалява както за котките, така и за кучетата. Тази промяна се дължи на необходимостта от пренасочване на ресурси, включително стъкло, метал и работна ръка, към производството на оръжия. Следователно производството на консервирана котешка храна спира и се появява сухата храна на нейно място.

Котките попадат в категорията на месоядните животни. Следователно те притежават специфични характеристики по отношение на ноктите, зъбите и хранопровод. Тези характеристики ги подготвят напълно за храносмилането и усвояването на протеини.

Котките с диета, в която липсва протеин, може да получат недостиг на определени хранителни вещества. Пример за това е тауринът - и този дефицит може да доведе до смърт.

Защо суровата храна е полезна за котките?
Сухите и мокри храни за котки са предназначени да променят pH на котешката урина, за да се избегне образуването на камъни в бъбреците. Те обаче не са 100% ефективни.

Котките са склонни да страдат от бъбречни проблеми. Някои породи, като персийските котки, имат тенденция да развиват поликистозни бъбреци. Почти всички писанки рано или късно страдат от бъбречно заболяване. И основната причина за това е ниският прием на вода.

Естествената диета, състояща се от сурови храни - като диетата BARF - е изключително полезна за цялостното здраве на котките. Съотношението в нея е 80% сурово месо, базирано главно на мускулно месо (70%) и сурова ядлива кост (10%). 7% от менюто трябва да са зеленчуци, 5% черен дроб, 5% други органи, 2% семена и ядки и 1% плодове.

Ползите от суровата храна за котки
• Котките ще увеличат приема на вода. Тялото на това животно се състои от поне 60% вода. Ако диетата се основава на сурови храни, писанката ще получи по-голямо количество вода, отколкото със сухата храна.
• Котките, които ядат сурова храна, са изложени на по-малък риск от затлъстяване. Суровите храни са по-хранителни и се усвояват по-дълго, въпреки че се усвояват по-добре. В резултат на това котките се хранят по-дълго.
• Правилна диета, състояща се от сурови храни, насърчаващи здравето на ставите при котките.
• Едно от оплакванията, които собствениците на котки често отправят, е свързано с неприятната миризма на котешки изпражнения. Суровите животински храни почти не съдържат въглехидрати. Следователно те произвеждат много по-малко мирис.
• И накрая, ако котките имат диета, състояща се от сурови храни, тогава този хранителен режим ще бъде много подобен на този, която котките получават в природата. И в резултат на това вашата котка ще бъде много по-щастлива.


И така, искате ли да запознаете котката си с по-здравословна и по-естествена диета? Първото нещо, което трябва да направите, е да говорите с ветеринарен лекар, специализиран в хранителните вещества и естественото хранене на котки.

Никога не трябва да правите резки промени в менюто на вашия домашен любимец, тъй като това води до сериозни здравословни проблеми. Освен това не всички котки приемат диетични промени.

Наръчник за собственици на котки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X