Напишете дума/думи за търсене

6 „лоши”, но полезни черти на характера

Какво не харесвате у себе си и у другите? Вероятно всеки от нас има приличен списък на черти от характера, които го влудяват. Психолозите обаче твърдят, че можем да извлечем полза от недостатъците си.

Инат

Трудно е човек да се разбере с хора, които във всички случаи настояват на своето. Зад ината обаче се крие упоритост – важна черта от характера, която е в основата на успешната личност. Ако често ви повтарят, че се инатите, вместо да се обвинявате, помислете в кои случаи може да си позволите да отстъпите, а в останалите действате смело.

Размотаване

Справяте се с всичко по-бавно от останалите, вечно се размотавате и сте неспособни да отидете някъде навреме. Всичко това е характерно за по-бавните хора. Но едва ли ще намерите по-внимателни и акуратни хора от тях – те не пропускат нито един важен детайл и никога не са небрежни към това, с което са се захванали.

Избухливост

Има хора, които просто не могат да сдържат емоциите си и преливат между буйна радост и мирова скръб. А когато се разгневят, бълват огън и жупел. След което дълго се обвиняват, че не могат да си мълчат. Едва ли има нужда да обясняваме, че тази черта от характера е важна от гледна точка на съхраняването на психичното равновесие. Полезен бонус за околните е, че тези хора обикновено не са обидчиви – реакциите им са бурни, но честни и никога не таят нищо дълбоко в себе си.

Словоохотливост

Ако сте от по-разговорливата част на човечеството, вероятно често ви обвиняват в логорея и склонност да обсебвате събеседниците си, като не им позволявате да кажат нито думичка, с която да прекъснат монолога ви. С лекота скачате от тема на тема и ви е достатъчно човекът срещу вас просто да кима с глава. След което започвате да се извинявате, че от вас никой не може да вземе думата. Имайте предвид обаче, че понякога прекалено приказливите хора са спасение за околните в компанията на мълчаливци.

Егоизъм

Това вероятно е най-често срещаното обвинение между близки хора по време на спор. Егоистите обаче са личности, които с лекота умеят да отстояват позициите, интересите, житейските си ценности. Истината е, че егоизмът в здравословни количества е една от най-големите услуги, които може да направите на себе си – за да получите това, което заслужавате.

Разсеяност

Обикновено не смятаме разсеяността за някакъв страшен порок, а по-скоро я причисляваме към комичните качества. Същевременно именно тази черта от характера ни позволява да видим света без фокус, да се отдръпнем от рутината и да действаме творчески. В съвременния свят да забравиш мобилния си телефон или ключа от колата се оказва лукс, който не всеки може да си позволи – ако имате тази привилегия, наслаждавайте й се.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X