Напишете дума/думи за търсене

Пет будистки правила за благополучие и чудесен живот

„Всяко място е тук и всеки момент е сега.“

Буда

Будизмът е пацифистка философия, в която човешкото щастие е централният елемент. Въпреки това, противно на западните вярвания, будистите не вярват, че щастието е свързано с това да бъдеш доволен или развълнуван. Напротив, ако искаме да бъдем щастливи, трябва да намерим вътрешен мир. А вътрешният мир, казват те, идва от спазването на някои прости правила, които са свързани с нашето благосъстояние.

Будистите са създали правилата за благополучие въз основа на това, което те наричат „отрови“ на живота. Това са всички чувства и ситуации, които ни контролират и влияят на нашето спокойствие. Тези отрови са омраза, безпокойство, арогантност, егоизъм и несъответствие.
Петте правила за благосъстояние са създадени, за да ни помогнат да избегнем или да се отървем от тези пет отрови. Докато са вътре в нас, емоциите, които предизвикват, опияняват и ни увреждат. Те работят срещу нашето щастие и благополучие.

1. Пуснете омразата
Омразата е сложна и дълбока емоция. Състои се от гняв, отхвърляне, негодувание и отвращение, наред с други усещания. Това е много инвазивно чувство, което влияе върху начина, по който виждаме света. Докато имаме омраза в сърцето си, няма да бъдем щастливи.
Ето защо будистите включват акта за освобождаване на омраза от сърцето си като едно от петте си правила. За да се освободим истински от омраза, имаме нужда от здравословна доза съпричастност.
Всичко е свързано с виждането на нещата през съпричастна лупа. Ако изпитвате омраза към някого, опитайте се да разберете неговите недостатъци и ограничения. Разглеждането на хора с емпатия ще ви помогне да простите и да се освободите от омразата.

2. Освободете се от притесненията си

Притесненията идват от тревожното предвиждане на бъдещето. С други думи, това е очакването, че може да се случи нещо неприятно, нещо, което може да причини болка или дискомфорт. Тревогите не идват от рационалния ум. Ако ставаше въпрос за рационалност, просто бихме се опитали да измислим някакъв начин за намаляване на риска.
Най-добрият начин да освободим ума си от притеснения, е да съществуваме здраво стъпили в настоящето. Вместо да мислим какво може да се случи, е по-добре да сме тук и сега и да се възползваме максимално от това.
Това не само ще облекчи безпокойството ни, но и ще подхрани доверието, което имаме в себе си.

3. Освободете духа си от арогантността
Един от най-парадоксалните аспекти на арогантността е, че тя ни прави уязвими. Когато се чувстваме превъзхождащи другите хора, е по-вероятно да се ядосаме на себе си за всяка малка грешка, която направим. Също така е по-лесно да се почувстваме като провал, когато някой ни критикува. Да оставим похвалата на околните да ни бъде мотивация.
Приемането на твърде сериозно себе си води само до проблеми. Може да избегнем това, като сме смирени и разберем, че животът не е достатъчно дълъг, за да научим всичко, което бихме искали да научим, или да постигнем всичките си цели. Без арогантност животът се чувства по-лек.


4. Научете се да давате

Будистите се фокусират много върху важността на щедростта. Хората, които вярват в себе си и не желаят страданията на никого, имат тази добродетел. Щедростта обогатява живота на всеки.
Даването е вид лична сила. Когато даваш от сърцето си, това те кара да се чувстваш по-силен. Той разширява самото ни същество и допринася за нашето благополучие. В крайна сметка, благосъстоянието е плодът, който ще пожънем за себе си и за хората около нас.

5. Приемайте повече и очаквайте по-малко

Друго важно правило за благосъстоянието е да се научим да приемаме всеки опит, който имаме. Всеки човек, когото срещнем, и всяка ситуация, с която се сблъскваме в живота, ни носи подарък. Проблемът е, че невинаги може да го идентифицираме.
Вместо да се оплакваме от това, което ни се случва, е по-добре да го поставим в контекста на ученето, за да увеличим благосъстоянието си. Най-хубавото е, че ще имаме способността да превръщаме негативните ситуации във възможности за растеж.
Правилата за благополучие на будистката традиция са ориентир за живота. Лесно е да направим живота ненужно сложен.

Тези правила ни напомнят, че единственото важно нещо е да живеем просто, със смирено и позитивно отношение към себе си и другите. Останалото са само подробности.

Будистки вярвания за намиране на истинско щастие

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X