Напишете дума/думи за търсене

Болките на скръбта – трябва ли да се плашим от тях?

Когато изпитвате силна скръб, има взаимодействие на група от емоции, които могат да променят външния вид. Това означава, че може да объркате скръбта с депресията. Всъщност и двете реалности понякога могат да съществуват едновременно. Въпреки това има определени характеристики, които могат да ви помогнат да определите какво чувствате. Сред тях е скръбта.

Тя е естественият психологически отговор на загубата на ценно присъствие. Това е универсална, здравословна и необходима реакция, която възниква от внезапната липса на важен елемент в живота ви. Това не се случва само в резултат на смърт на близък или любовна раздяла. Може също да бъде предизвикано от загуба на приятелство, работа или етап от живота ви, който сте изоставили.

Скръбта включва емоции на тъга, гняв, апатия, безпокойство, объркване, отричане и т.н. Диапазонът е широк и много от тях се появяват и при депресивно разстройство. Но начинът, по който изпитвате тези емоции във всеки случай е различен.

В скръбта може да има оптимизъм и надежда. При депресия обаче възможността да се почувствате добре отново не се взема предвид.


Скръб и депресия: как се различават?
Когато видите, говорите или прекарвате време със скърбящ човек, може да си помислите, че той е депресиран. Всъщност има няколко общи прояви и при двете състояния. Например тъга и плач, чувство на демотивация или склонност към изолация и размисъл.

Въпреки това има важни разлики :
• При скръб личното самочувствие често е непокътнато. От друга страна, при депресия има чувство на безполезност и самообезценяване.
• Депресията поражда самокритичност, песимистично мислене и безнадеждност. Възможността да се чувствате отново добре в бъдеще дори не се обмисля. В скръбта може да има оптимизъм и надежда.
• Когато преживеете загуба, преобладаващото чувство е празнота и тревогите ви се въртят около това отсъствие. При депресивно разстройство отрицателното когнитивно съдържание не е конкретно и се усещат тъга, чувство на неудовлетвореност и неспособност да се изпита удоволствие.
• При скръбта течението на времето помага за облекчаване на болката и тези негативни ефекти варират по интензивност през месеците. От друга страна, при депресия потиснатото настроение продължава дълго време, ако не се приложи лечение.

Болка от скръб: болка на вълни
Човек с депресивно разстройство изпитва чувства на непрекъсната тъга и безнадеждност. Апатията и демотивацията стават техни постоянни спътници. В случай на скръб, тази болка се появява на вълни, болка, която идва, човърка и изчезва само за да се появи отново по-късно.

Тези болки са свързани със спомени за починалия, бившия партньор или каквото е изгубено. Когато тези спомени почукат на вратата, негативните емоции ви заливат като вълна. Те може да са чувства на тъга за вашата загуба или мъка, защото не знаете как да продължите напред. Или може да са чувство за вина, че сте оставили нещо недовършено или че не сте знаели как да се възползвате от това, което имате. Какъвто и да е случаят, тези чувства не са постоянни.

Въпреки това, когато скърбите, все още може да изживеете моменти на щастие, спокойствие или благополучие. Дори в тези времена на тъга, липса и празнота може да се насладите на разговор с приятели, хоби или настоящия момент.

Болките на скръбта могат да дойдат по всяко време, да бъдат повече или по-малко интензивни или продължителни, но те не пречат на съществуването на онези моменти без болка.

Болката, която се появява отново с времето
Този вид прекъсване може да ви обърка, ако се възстановявате от загуба, но скръбта не е линеен процес. Въпреки че е общоприето, че има няколко етапа на скръб, те не е задължително да следват един друг по подреден начин. Всъщност понякога те се припокриват и може дори да се върнете към предишен.

Ето защо, когато след дълъг период на привидно спокойствие и благополучие отново се появят пристъпи на скръб, вие се плашите. Тези пристъпи на скръб често могат да се появят със същата интензивност, както в началото, въпреки че наистина сте чувствали, че сте обърнали страницата.

Ако ви се случи, не се страхувайте. Всичко това е част от процеса. Няма определено време за пълно възстановяване. Ако спомен внезапно се прокрадне обратно в ума ви и ви обземе мъка, позволете си да го почувствате без осъждане или укор. Това е напълно естествено. Всички се лекуваме със собствено темпо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X