Напишете дума/думи за търсене

Йегер терапия - използване на ума за лечение

Когато се окажете в беда или в ситуации, които ви причиняват страдание, се надявате да направите нещо, за да направите промяна. Понякога обаче, въпреки че сте опитвали различни решения, пак не успявате. Това ви кара да се чувствате изключително разочаровани, че не може да избягате от това кахърно статукво. В тези случаи Йегер терапията може да се окаже полезна.

Йегер терапията е психотерапевтичен процес, който надхвърля традиционния. Позволява ви да достигнете засилено ниво на съзнание, което благоприятства идентифицирането на произхода на вашите умствени, поведенчески, физически или психогенни проблеми и тяхното излекуване. Известна е още като подсъзнателна терапия.

Произход на Йегер терапията
Тя е разработена от Eдуин К. Йегер, който първоначално е бил електронен инженер, който по-късно специализира психологическо консултиране. Работил е като професор в Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего.
Едуин Йегер изучава и практикува клиничното използване на хипнозата в продължение на 40 години. Той е сертифициран като консултант по хипноза от Американското дружество по клинична хипноза.

Йегер обяснява методологията си в „Йегер терапия: Използване на ума за лечение”. Той твърди, че определени способности отвъд съзнанието се намесват, за да открият истинските причини за проблемите, които пациентите имат, независимо от тяхното проявление.

Йегер терапията се състои от метод за терапевтична промяна. Той се основава на следното:
• Ефективност. Свързва човека с това, което е здравословно.
• Краткост. Продължителността му е кратка.
• Логика. Има съгласуваност между проявяващите се идеи и факти.

Чрез аналитична хипнотична терапия терапевтите се стремят да идентифицират произхода на проблема и да го излекуват, като вземат предвид как влияе върху текущия живот на пациента. За да направят това, те работят върху вътрешността на ума.


Принципи на Йегер терапията
• Кондициониране. Всички хора са обусловени от различни ситуации, които оставят силен емоционален отпечатък върху тях.
• Спомени. Ситуацията, която е оставила тези емоционални отпечатъци върху тях, ги оставя със спомени, които ги бележат, и следователно са болезнени за тях.
• Рекондициониране. Те не разполагат с подходящите психологически инструменти за управление на тези ситуации, което оставя емоционални белези у тях. Следователно, възстановяването включва убеждаването им да подкрепят целта за промяна с настоящите ресурси, с които разполагат.
• Триаден възглед за ума или модел на ума. Първо, има съзнателната част на ума, която е наясно през какво преминава пациентът. След това има подсъзнание. То е свързано със спомени, импулси, усещания и емоции, които не могат да бъдат достъпни или които са потиснати. И накрая е свръхсъзнанието.
Това е по-високото ниво на интелигентност, където се откриват неограничени умствени способности, които притежават възможността за достъп до други области на ума за решаване на проблеми.

Ако искате да работите върху страха си от самота чрез Йегер терапия, първата стъпка би била да идентифицирате произхода на страха си. Може би е свързано с момент от детството ви, когато сте се чувствали особено уязвими и незащитени. Всъщност това събитие може да е оставило толкова силна следа върху вас, че се страхувате да останете сами днес.

Чрез аналитична хипноза вие възстановявате тази част от ума си. Всъщност вие осъзнавате, че по онова време не сте имали ресурсите да се справите с тази конкретна ситуация. Това обаче няма да ви порази сега и ще знаете как да го разрешите.
Следователно, това вече няма да ви кара да се чувствате неудобно. Вашата свръхсъзнателна страна или превъзходната интелигентност ви предоставя необходимите инструменти тук.

Диференциация на Йегер терапията
При нея пациентът е този, който се намесва в неговите емоционални проблеми.

Йегер терапията може да се разграничи от други видове терапия, тъй като пациентите не се фокусират върху разказ и не обясняват какво се случва с тях. Вместо това те намират източника на проблема си отвътре, в ума си, със собствените си ресурси.

Полезността на Йегер терапията
Тя може да бъде полезна, ако чувствате, че имате психологически проблеми или блокажи, които ви пречат да продължите живота си толкова гладко, колкото искате. С тази терапия може да възстановите това, което се оказва токсично за вас и да подобрите текущото си благополучие.

Този метод на терапевтична промяна благоприятства личностното развитие. Той е ефективен в следните области:
• Поведенчески аспекти. Подобряване на навиците, разрешаване на зависимости и разпознаване на проблеми.
• Психични аспекти. Разрешаване на тревожност, емоционални конфликти, скръб и депресия.
• Физически проблеми. Помага при хронична болка, мигрена и астма.

Йегер терапията се препоръчва, ако има психологически фактор, който засяга физически, емоционални или поведенчески аспекти на живота ви и имате нужда от своевременно, кратко и точно решение.

Вие също трябва да подготвите ума си за съзнателна промяна.

Накратко, Йегер терапията е иновативен и ефективен метод, който ви помага да се отблокирате. Като разширите съзнанието си, вие сте в състояние да разрешите проблемите си благодарение на триадния модел на ума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X