Напишете дума/думи за търсене

За какво сигнализират болките в ставите

Милиони хора по света страдат от хронична болка, а болката в колената е втората най-честа причина за това. Докато откриете каква е причината за болките в ставите, е много важно да разберете, че това е опасен симптом, който се нуждае от задълбочен професионален преглед и професионално лечение.

Как да укротим този ставен дискомфорт?

1. Калций и витамин D могат да облекчат болката
Витамин D е в състояние да облекчи болките в ставите. Затова не трябва да допускате дефицит на това вещество в тялото си. Особено важно е да приемате витамин D с калций. Това няма да ви излекува, но ще намали възпалението и ще поддържа костите ви здрави.

2. Диета с антиоксиданти може да намали възпалението
Правилната диета ще облекчи болките в ставите. Има някои храни, които могат да помогнат: риба, зехтин, плодове, зеленчуци и чай от шипка. Те са съставени от вещества, които се борят с възпалението. Освен това шипката е богата на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от увреждане на клетките.

3. Физическите дейности могат да подобрят вашето състояние
Когато имате болка в коляното, не може да скачате и да бягате като здрав човек, но това не означава, че трябва да избягвате всякаква физическа активност. Дори дългите разходки могат да бъдат достатъчни, за да ви помогнат да останете във форма. Обикновено лекарите препоръчват да правите някои специални упражнения, които не оказват допълнителен натиск върху ставите.

4. Трябва да внимавате с прилагането на топлина и студ
Бъдете внимателни с топлите компреси върху ставата, която ви притеснява. Има някои условия, при които е забранено да затопляте тялото си, в това число горещи бани, масажи и сауни. Същото важи и за прилагането на студени кърпи или кубчета лед. Ако навън е зима или ветровито, не забравяйте за топли дрехи и ръкавици.

5. Не всяка ставна болка е артрит
Понякога е много трудно да се диагностицира човек с болки в ставите. Много заболявания имат подобни симптоми. Само професионалист може да различи артрита от други форми на ставни заболявания.

Най-често срещаните състояния, които водят до болки в ставите, и техните симптоми

Ревматоидният артрит може да причини болка в ставите. Той е опасно автоимунно заболяване, което засяга предимно ставите. Може също да включва възпаление около белите дробове, сърдечни проблеми и нисък брой на червените кръвни клетки. Неговата симптоматика се изразява в подути стави и дискомфорт от двете страни, развиващи се симптоми през седмици или месеци, коленете, ръцете, пръстите и стъпалата са най-честите части, които са засегнати, ограничено движение на ставата, треска, деформация на пръстите.

Бурситът може да причини болка в краката и ръцете. Това е възпаление на една или повече бурси в тялото. Бурсите са торбички около ставите, пълни с течност, които действат като смазочни материали. Прекалената употреба или нараняване на ставата може да увеличи риска от това заболяване.
Засяга лактите, раменете, бедрата, коленете и ахилесовите сухожилия, а болката е най-честият симптом и може да се появи постепенно или внезапно. Друг признак е тежката загуба на движение в рамото.

Фибромиалгията засяга ставите, мускулите и костите. Това е хронично състояние, което провокира болка поради натиск в някои точки в тялото. Причината за заболяването е неизвестна, но изследователите казват, че тя е комбинация от генетични и фактори на околната среда. Типични симптоми са болка в мускулите и костите, обща умора, нарушения на съня. Понякога пациентите забелязват синдром на неспокойни крака и мравучкане и чувствителност към шум.

Болките в ставите в резултат на нараняване се появяват в коленете, китките и лактите. Ако имате възпаление и болка само в едната става, може би просто я травмирате, докато скачате или правите друга физическа активност.
Типични симптоми са болка, зачервяване и възпаление на ставата, подуване и намален обхват на движение.

Остеопорозата провокира болки в коляното. Това е заболяване, при което отслабването на костите увеличава риска от счупването им, тъй като в здравите кости има празни пространства, които увеличават размера си благодарение на остеопорозата. С две думи, костите стават по-слаби и по-тънки. Много често се случва на пациенти с това заболяване да имат болки в ставите в коляното.
Няма предупредителни знаци в ранните етапи на болестта. Типични симптоми са оголващи се венци и слаби и чупливи нокти, както и болки в гръбначния стълб и коляното на по-късни етапи.

Инфекциите също могат да са причина за болка в ставите. Те се провокират от бактерии, които влизат в тялото. Много често това се случва след травма или хирургична процедура. След това се разпространява в костите и ставите чрез кръвообращението.

Видове инфекции, които предизвикват болки в костите и ставите

1. Остеомиелит. Това състояние е много често при хора с диабет. Развива се бързо и има симптоми като болка, треска и скованост.
2. Септичен артрит. Често засяга ставите в краката и ръцете, включително бедрата, раменете и китките.

Лупусът е автоимунно заболяване, когато имунната система на тялото погрешно атакува здравата тъкан в много части на организма. То може да бъде много опасно и да доведе до смърт, защото много често тази болест е трудна за диагностициране и няма лечение.
Първоначалната диагноза може да изглежда, че сте болни от много различни заболявания. Засяга очите, белите дробове, сърцето, кожата, бъбреците, кръвта и мозъка, но най-честият симптом е болката в ставите, която може да бъде навсякъде. Други признаци са треска, която може да се задържи много дълго време, косопад, анемия и слабост, обриви, включително пеперуден обрив по лицето, загуба на памет, главоболие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X