Напишете дума/думи за търсене

Какво му липсва на тялото, ако ни се яде люто

Храната е начин на живот, а вкусовите ни предпочитания издават нуждите на организма. Какво се крие зад желанието за пикантни храни?

Прияжда ви се апетитна салата с много чесън или пък сте любители на скарата, овкусена с лют сос? Кой казва, че желанието за определени храни или странните комбинации между тях е присъщо само на бременните? Всеки от нас в дадена ситуация се нуждае от определено гориво за организма, така че той да функционира добре. И тялото директно ни казва какво не е наред, стига да може да разчетем знаците му.

Ако има дефицит на определен минерал, редица биохимични процеси не може да се случат. Дори да се храним с полезни храни, голяма част от тях са изпразнени от съдържание и представляват баластра, която временно ни засища. Тялото се стреми да си осигури необходимото, за да бъдем здрави. И затова ни подсказва с глад към определени ястия от какво точно има нужда.

Горчица, кетчуп, пикантни и люти храни – желанието за тях е червената лампичка за дисбаланс на калциев фосфат.

Той помага на клетките да се делят. Затова е важен в периода на бременността. Необходим е и за здравината на костите и на зъбите. Освен това пази възрастните от аритмия и остеопороза. Когато има дисбаланс на този минерал в организма, се получават ритъмни нарушения.

И още...

Освен това си хапвайте редовно сусам - той е много по-богат на калций от пикантните ястия. И по-полезен, разбира се. Това не означава да се откаже от лютото, а само да намалите неговия прием. И най-изкушаващите храни с вкус на екзотични подправки не са по-важни от здравето на лигавицата на стомаха ви, за който са сериозно изпитание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X