Напишете дума/думи за търсене

5 факта за остеопорозата

Остеопорозата е болест на крехките кости – едно от най-неприятните разпространени в света заболявания. Наричат го тихия убиец, тъй като началните стадии минават без симптоми, но постепенно разрушава костната система. По данни на Световната здравна организация остеопорозата заема четвърто място сред „основните врагове на човечеството”.

1. Механизъм на действие

Остеопорозата е прогресиращо заболяване на костната тъкан, при което костите губят калций, а с него и здравината си. Известно е, че плътността на костите се променя през целия живот, като след 40-годишна възраст започва понижаване на плътността им. Този процес първоначално протича незабележимо, но може да бъде ускорен по много причини: наследствена предразположеност, заболявания на ендокринната система, прием на определени лекарства и др. В резултат на това костите губят калций и стават порести – оттам и идва и наименованието остеопороза: в превод от гръцки пореста кост. При настъпване на менопаузата (особено през първите 3 години, когато нивото на естроген в организма рязко се понижава) разрушаването на костната тъкан се усилва. През това време всяка година се губи около 1 кг костна маса. След това този процес се забавя, но загубите остават значителни.

2. Диагностициране

Най-типични прояви на остеопорозата са малки травматични фрактури, които възникват при падане. Най-честите и сериозни усложнения са фрактури на гръбначния стълб, бедрената и лъчевата кост. На най-голям риск са подложени възрастните хора, тъй като с възрастта костите стават все по-крехки. В такава ситуация някои счупвания - например на бедрената кост, може да станат причина за инвалидност и дори за смърт.

3. Симптоми

Най-често остеопорозата се диагностицира след счупване. Но по правило сериозните усложнения се предшестват от някои симптоми, които се проявяват в течение на дълго време – първо слабо, после все по-определено. Типичен признак са мъчителните болки в гърба, които започват при най-малко усилие. Болката е тъпа, ситуирана между лопатките или в областта на кръста. След 20-30-минутен отдих в легнало положение болезнените усещания преминават.

4. Рискова група

В зоната на риск за жените над 50, при които майката или бабата са страдали от остеопороза. В 80% от случаите заболяването се предава генетично. В рисковата група са и жените с ранен климакс. Хранителните разстройства с голяма загуба на тегло, ревматоидният артрит, захарният диабет тип 1, възпалителните заболявания на стомаха, проблемите с щитовидната жлеза също провокират остеопороза.

5. Как да действате

При първите признаци на развитие на заболяването е необходимо да се обърнете към лекар – ендокринолог, ревматолог, ортопед. Да се опитвате да се справите с неприятните симптоми с домашни средства и обезболяващи, е не само наивно, но и опасно. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете да се избегнат опасните усложнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X