Напишете дума/думи за търсене

Знаци за предменопауза, за които може да не сте наясно

Това не са само горещи вълни и липсваща менструация, които сигнализират, че тихо преминавате към менопаузата. Има и други фини признаци, за които може да не сте наясно, че трябва да се обърне внимание.

Косми по брадичката

По ирония на съдбата, докато косата на главата може да се изтънява, ново и нежелано окосмение може да се появи върху брадичката, над горната устна или върху бузите. Това се случва поради промените в съотношението на андрогена към нивата на естроген в организма и скоростта, с която го правят. Докато нивата на естроген спадат рязко, андрогенните нива спадат по-бавно с течение на времето.

Телесна миризма

Спадът в нивата на естрогена в организма кара хипоталамуса да мисли, че сте прегряли. Това праща сигнали на тялото да се поти повече, за да се охлади телесната температура.

Загуба на костна плътност

Загубата на костна плътност също се дължи на спад в нивата на естроген в организма. Може да загубите до 20% от плътността на костите през първите пет години от менопаузата. Това може да увеличи риска от остеопороза или изтъняване на костите.

Спешно уриниране

Отслабените мускули на тазовото дъно, често в резултат на вагинално раждане, съчетано с тънка уретрална лигавица, дължаща се на по-ниски нива на естроген, причиняват уринарна инконтиненция на стресова основа или подтикват към това състояние, което затруднява задържането.

Забравяне

Хормоналните промени по време на предменопауза може да причинят стрес и проблеми със съня. Това може да доведе до по-лоша концентрация и забравяне.

Безсъние

Прогестеронът е успокояващ хормон, така че когато неговото ниво в тялото падне, се чувстваме по-тревожни. Безпокойството може да предизвика проблеми със съня.

Нови случаи на алергии

Нашите хормони и имунната ни система работят в тандем. Жените в предменопауза са по-податливи на тежки реакции към хроничните си алергии и може да развият нови. Това се дължи на отслабената имунна система, причинена от естествената нестабилност на хормоните през този период.

Внезапна промяна в зрението

Хормоните регулират различни функции на тялото, които може да повлияят на очите и на зрението. Намалените нива на хормоните при жените по време на предменопауза може да причинят промени във взора и в някои случаи да доведат до преминаване от късогледо към далекогледо зрение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X