Напишете дума/думи за търсене

5 съвета как да се справим със симптомите на менопаузата

Менопаузата е период, който никоя жена не чака с нетърпение, а с притеснение и страх как ще се отрази състоянието на начина ѝ на живот. Най-често климаксът започва във втората половина на 40-те години или в началото на 50-те при повечето жени, но все пак това е строго индивидуално и е възможно да започне както по-рано, така и по-късно.

В този период, колкото и да не ни се иска, жените започват да изпитват различни симптоми и неразположения, които може да се отразят негативно на начина и ритъма на живот. Най-често споделяните усещания и симптоми са горещи вълни, рязката смяна на настроението, нощно изпотяване, раздразнителност, умора. Освен тези неразположения, дамите в менопауза са изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза.

Ще ви запознаем с 5 препоръки как да се справите с някои от тези неприятни симптоми на менопаузата.

1. Консумирайте храни, богати на калций и витамин Д

По време на климакса се наблюдават хормонални промени в организма на жената, които може да доведат до отслабване на костната система, увеличаване на риска от поява на остеопороза, чупливост и уязвимост на костите. Едни от най-важните и полезни елементи за костното здраве са калцият и витамин Д, затова е важно да направим всичко възможно да си ги набавяме редовно.

Може да наблегнете на консумация на храни, богати на тези елементи, както и да си ги набавите посредством прием на хранителни добавки.

Храните, които ще ви помогнат да си набавите калций, са млечните продукти, сирене, кашкавал, спанак, тофу, боб, сардина, плодови сокове, портокали, бамя, бадеми. Продуктите, от които може да си набавите витамин Д, са сирената - бяло сирене, моцарела, пармезан, чедар, както и гъби, яйца, пресен сок от портокали, мазни риби.

2. Поддържайте здравословно тегло

По време на менопауза често се среща нежелано напълняване, което се дължи на комплекс от фактори - промяна в хормоните и начина на живот, както и гени. Но напълняването не само ни кара да се чувстваме по-неудобно в тялото си, то може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет и други.

Американско изследване, проведено сред над 17 000 жени в постменопауза, показва, че дамите, които са успели да отслабнат с поне 4,5 кг от теглото си, са успели по-лесно да елиминират симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване. За да успеете да поддържате оптимално тегло, може да наблегнете на здравословното хранене, активните тренировки или интензивни разходки, както и да се ограничите в консумацията на храни, съдържащи захар.

3. Бъдете физически активни - упражнения, разходки, йога

Спортът, физическата активност и честите разходки на открито помагат да сме по-енергични и да подобрим метаболизма си. Последното е изключително важно, като имаме предвид, че метаболизмът се забавя с напредването на времето и особено в периода на менопауза. Има не едно и две изследвания, чиито резултати убедително показват, че редовните упражнения поне 3 часа на седмица подобряват не само физическото, но и психическо и емоционално състояние. Редовните тренировки също така са свързани с по-добро сърдечно здраве.

4. Наблегнете на храни, богати на фитоестроген

Естрогенът е женски хормон, който започва да намалява в организма с приближаването на менопаузата. Един от начините да си го набавите поне в малка степен е да включите в менюто си храни, богати на фитоестроген. Такива са соевите продукти като тофу, соеви ядки, както и боровинки, броколи, кайсии, слънчогледово и ленено семе.

5. Не се отказвайте от сексуалния живот, а го стимулирайте

Един от симптомите на менопаузата, който притеснява силно дамите, е пониженото либидо в този период. Никоя жена не иска да изгуби сексуалното си желание, но е възможно да го изпитва по-рядко, отколкото преди. Това не бива да ви обезкуражава, като просто ще смените подхода към секса. Има различни средства, които могат да ви помогнат да възвърнете сексуалното желание. Може да използвате лубриканти, които да ви помогнат при вагинална сухота, която е също често срещан симптом при климакса.

X