Напишете дума/думи за търсене

д-р Гайдурков съветва какво да ядем при остеопороза

Остеопорозата е нелечима според медицината и имаме ли я си остава наша доживот. Но не е точно така. С правилно хранене човек може да си помогне. Специалистът по здравословно хранене д-р Гайдурков съветва как.

Неправилен калциев метаболизъм

Най-често остеопорозата се обяснява като хронично дегенеративно заболяване, при което костите губят калций. Ако беше толкова просто щяхме да пием известно време таблетки с калциев карбонат, както и витамин D и щяхме да сме здрави. Но в случая говорим за хронично дегенеративно заболяване на костната тъкан с постепенна загуба на костно вещество.

Освен че в организма се наблюдава неправилен метаболизъм на калция, има и липса на магнезий, което води до натрупване на неорганичен калций, така че освен дупки по костите човек може да има и шипове.

В организма има още липса на силиций и на белтъчна спойка в костите. „Костната тъкан се изгражда от три вида клетки: остеоцити (поддържащи матрикса); остеобласти (образуващи костната тъкан) и остеокласти (разрушаващи костната тъкан). При здравата клетка има баланс между растежа и разрушаването, но при остеопорозата се раждат по-малко клетки, преобладават процесите на разпад и костта започва да изтънява ”, обяснява д-р Гайдурков.

Фреш от зеленолистни за гладиаторски кости

Остеопорозата може да се повлияе положително, ако 2/3 от менюто ви е в суров вид и ядете предимно зеленчуци, плодове, ядки, кълнове. Много важен е сусамът, защото изобилства от биологично активен калций. Нека да е смлян, за да се усвои по-лесно, или да е във вид на сусамова халва или тахан.

Може също да си направите хумус - вкусен пастет от сварен нахут, сусам, чесън, лимон, джоджен и зехтин. От ядките царе в този случай са: бадемът, шам- фъстъкът, орехите, но ако имате остеопороза, избягвайте фъстъка, лененото семе и супер храната чия, защото блокират усвояването на някои важни вещества от храните.

Едно време гладиаторите са имали здрави кости благодарение на силиция в кръвта си, а днес можете да постигнете тяхната здравина със зеленолистни. Изпивайте сутрин по един зеленчуков фреш на основата на морковен сок, в който има още спанак, коприва, лапад, магданоз, копър, джоджен, босилек, киселец или каквото имате в кухнята. 300-400 мл за деня ще ви даде важните минерали. Не забравяйте, че технологично обработената храна дава киселинност, а тя разгражда костите.

Животинските продукти гълтат калций

Затова хапвайте кисело мляко по 200 г, 2-3 пъти в седмицата, а месото да е 200 г веднъж седмично и сготвено на пара. Пуешкото е добър вариант, защото е с по-малко мазнини. Бягайте от технологично обработените храни като пилета и риби от развъдници, особено избягвайте колбасите, в които има консерванти, нитрати и най-опасният канцерогенен консервант нитритна сол E 250. Най-здравословни са домашните сушени меса.

От готвените храни съчетавайте зърнените и бобовите. Съберете си рецепти с нахут и овес. Можете да съчетавате тези продукти с царевица и боб, соя и ориз, леща и ориз или царевица. Пълнените чушки са перфектни за вас.

Много полезен е суровият жълтък от кокоши или пъдпъдъчи яйца, който дава пълноценен белтък, витамини и минерали. Може да го хапвате като шато – разбит със захар или какао. Полезно е и водораслото Lithotamnion Calcareum, както и масло от крил - богато на витамин Д и омега-3 мастни киселини. Трябват ви още слънце и движение – разходки, танци, тичане. Микро ударите стимулират втвърдяването на костта.

Изследвания, които показват зараждаща се остеопороза

Добре е при изтъняване плътността на костите веднъж годишно да се прави остеодензиометрия, но не да се изследва костната плътност на пръст или ръка, а на гръбначни прешлени и тазобедрени стави. Кажете на джипито си да ви пусне кръвни изследвания на паратхормон, бета крос лапс и алкална фосфатаза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X