Напишете дума/думи за търсене

Истини и заблуди за алкохола

Алкохолът … приятел за едни, враг за други… Факт е, че има своето място в живота на повече от нас. Именно затова за него съществуват какви ли не твърдения. Кои са истини и кои просто заблуди?

Виното е полезно за сърцето

Вярно! Според американско изследване хората, които консумират умерено количество вино или бира (не повече от две чаши на ден) намаляват риска от сърдечно-съдово заболяване с 42 %. Но за сметка на това всичко след три чаши на ден неутрализира този процент и дори вече започва да се увеличава рискът от заболявания.

Една чаша на ден намалява риска от диабет

Вярно! Според някои изследвания, всекидневното консумиране на минимални количества алкохол намалява с до 56% риска от развитие на диабет тип II. Особено, ако става дума за една чаша червено вино на ден – тя се смята за идеалното лекарство превенция на диабет. Според специалистите причината е, че виното ни набавя полифеноли, които са едни от най-силните антиоксиданти и участват в регулирането на нивото на захарта в кръвта. Но и тук всичко опира до минималното количество – една чаша за жените дневно и най-много две за мъжете. Дори само чашка отгоре предизвиква точно обратния ефект – може да се стигне до инсулинова резистентност.

Бирата се препоръчва на кърмачки

Грешно! Според някои хомеопати бирата подобрява лактация и тя се препоръчва в умерени количества на кърмачки. Лекарите отричат тази препоръка, защото според тях самият алкохол по никакъв начин не може да влияе на лактацията. Ако е възможно да има ефект при кърмачките след приемане на бира, то той ще е от хмела или ечемика. Затова те препоръчват консумацията на други храни и напитки, които го съдържат, защото смятат, че дори минимален прием на алкохол крие рискове за плода.

Бирата предпазва от остеопороза

Вярно! Вярва се, че една малка бира на ден намалява риска от остеопороза. Изследване на учени от университета Кеймбридж е установило по-висока костна плътност при хора, консумиращи редовно бира. Обяснението е, че бирата е богата на силиций, който е една от основните съставки на костната тъкан.

Алкохолът е сексуален стимулант

Вярно и грешно! По принцип повечето консумиращи наблюдават положителен ефект върху сексуалността си след употребата на алкохол. Американско изследване обаче доказва, че всъщност причината не е самият алкохол, а нашето убеждение, че ни помага. Направени са множество много интересни опити, когато на изследваните е давано да пият коктейли от плодове или безалкохолно вино без те да знаят, че всъщност не приемат алкохол и резултатите са били идентични като след приемане на алкохол. Следователно не ни влияе самият алкохол, а нашата представа за него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X