Напишете дума/думи за търсене

Храни, които облекчават болките в ставите

Болката в ставите може да бъде причинена от нараняване по време на тренировка или най-често е свързвана с артрит. Ако страдате от болки в костите или ставите, знаете от личен опит, че това може да бъде пагубно и досадно в ежедневието. Въпреки че не е доказано, е съществува точна диета, която да лекува това състояние, проучванията показват, че определени храни и подправки наистина помагат на пациентите.

Плодове

Грозде: Заради съединението проантоцианидин, което се съдържа в него и което намалява възпалението и болките в ставите.

Цитрусови плодове: Портокалите, грейпфрутите и лимоните са с високо съдържание на витамин С, който помага за предотвратяване на възпалителен артрит и болки в ставите.

Череши: Доказано е, че черешите и особено неподсладеният тръпчив черешов сок имат страхотни резултати при хора, страдащи от остеоартрит. Проучване при жени с това заболяване показа, че след 3-седмична консумация на черешов сок нивата на възпалителните маркери са намалени, а болката е по-поносима.

Зеленчуци

Спанак: Това растение е с високо съдържание на антиоксиданти. Каемферолът - едно от съединенията му, доказано намалява възпалението, болката и забавя прогресията на остеоартрит.

Броколи: В тях се съдържат сулфорафан, който помага за облекчаване на болката в ставите и допринася за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит.

Соя: Тя е с ниско съдържание на мазнини, богата на протеини и фибри и съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат при възпалителни болки в ставите. Това важи само за консумацията на самия зеленчук, а не на соеви продукти, които са с високо съдържание на захар или сол.

Червен боб: Той също е богат на фибри, което понижава нивата на С-реактивните протеини, подобно на пълнозърнестите храни. Бобът е с високо съдържание на протеини, фолиева киселина, желязо, магнезий и калий, които всички засилват имунната система.

Подправки

Освен че придават допълнителен вкус на нашите ястия, подправките имат много качества. За да извлечете повече ползи от тях, по-добре е да ги смесите с чаша вода и да направите с тях топла или студена напитка.

Шафран или куркума: Те действат като противовъзпалителни средства и помагат за намаляване на симптомите на артрит. Проучванията показват, че кроцинът - е едно от основните съединения на шафрана, притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и антипролиферативни качества (възпрепятства размножаването на съединителната тъкан в черния дроб)и е ефективен при хора, страдащи от болки в ставите.

Джинджифил: Проучване на ефектите на джинджифила при хора, които изпитват силна болка в колянната става, показва, че след като го използват известно време, 63% от пациентите съобщават за силно облекчение от болката.

Чесън: Той има чудодейни ефекти, когато става въпрос за профилактика на симптомите и болестите. Освен че понижава кръвното налягане и помага за сърдечни заболявания, чесънът има силни противовъзпалителни свойства и намалява риска от остеоартрит и болезнените му симптоми.

Зелен чай: Зеленият чай е известен най-вече със своите антиоксидантни качества и за засилване на метаболизма. Освен това съдържа съединение, наречено полифенол, което е противовъзпалително и помага за облекчаване на болката. Друго проучване показа, че епигалокатехин-3-галат, който също се съдържа в зелен чай, спира увреждането на ставите при хора с ревматоиден артрит.

Други храни

Списъкът с храни, които помагат за облекчаване на болката в ставите, не се ограничава до плодове, зеленчуци и подправки.

Риба и рибено масло: Тлъстите сортове риба като сьомга, риба тон и пъстърва и техните рибни масла са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че се борят с възпалението и веднага намаляват болките в ставите. Високите им количества витамин D също помагат за намаляване на симптомите на артрит и подобни заболявания.

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини: Киселото мляко, прясното мляко и сиренето са богати на калций и витамин D, за които е доказано, че укрепват костите и засилват имунната система. Те са чудесно допълнение към балансираната диета и помагат за облекчаване на болката от остеопороза и остеоартрит.

Орехи, шамфъстък и бадеми: Всички ядки са хранителни, но орехите, шамфъстъкът и бадемите съдържат наистина високо количество калций, магнезий, витамин Е, протеин и алфа-линоленова киселина, която повишава имунната система. Орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на остеоартрита и болката при ревматоиден артрит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X