Напишете дума/думи за търсене

Полезни и вредни храни при подагра

Подаграта е сериозно заболяване, което се характеризира с нарушение в обмяната на протеини в организма. Заради повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта, в тъканите се отлагат урати, което води до рецидивиращ остър артрит. За съжаление, не е възможно подаграта да се излекува напълно, но може съществено да се намали честотата и продължителността на периодите на обостряне. Затова е много важно да се спазва подходящ хранителен режим.

Кой е застрашен

Обичайно заболяването се проявява след 40-годишна възраст при мъжете и след менопаузата при жените, но пристъп може да настъпят и в по-ранна възраст. При мъжете подаграта се среща по-често, отколкото при жените, но съществува и генетична предразположеност. Най-често подагрозен артрит се наблюдава на първата става на палеца на крака. Артритът протича като остър пристъп с много силна болка, повишена температура, втрисане. Палецът на крака се зачервява (може дори да придобие виолетов цвят) и става извънредно болезнен при допир. Освен артрит, може да се срещне и друг симптом на подаграта – плътни на допир възли, разположени на кожата в близост до ставите (лактите, сухожилията), по-рядко в областта на ушната мида.

Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са хипертония, хиперлипидемия, диабет. Единствен показател за точна диагноза е анализът на венозна кръв за проверка на завишено съдържание на пикочна киселина. Рентгеновите признаци за подагра се появяват няколко години след появата на болестта.

Как да разпознаете пристъпа

По правило пристъпът на подагра се развива на фона на прием на алкохол (особено на бира) или преяждане. По-често пристъпите започват през нощта, появяват се внезапно, с интензивна болка, зачервяване и парене в ставата. Пациентите описват болката при подагра като болка от счупен пръст. Пристъпите обикновено се предхождат от усещане за изтръпване в поразената става. Ако подаграта не се лекува, пристъпите стават по-чести, а периодите на обостряне – по-продължителни. Артритът се разпростира върху други стави (на китките и лактите), понякога подаграта поразява и функциите на бъбреците.

Целта на терапевтичните методи при подагра е да се намали обемът на различните съединения на пикочната киселина в тялото. Обикновено с предписват съвременни препарати, които предотвратяват образуването на тези съединения и спомагат за ефективното им извеждане от тялото. Приемът на тези медикаменти трябва да се комбинира с драстично съкращаване на пурините, постъпващи с храната. На първо място, от менюто се изключват животинските мазнини, животинските протеини и въглехидратите.

Забранени продукти

При подагра задължително се откажете от всички видове пушени меса, колбасите, пастетите, езика, мозъка, солта, бобовите храни.

Не консумирайте мазни месни продукти, особено субпродукти и месо от млади животни, както и риба.

Не са позволени тежки храни като гъби, бекон, сланина.

Ако имате подагра, не подправяйте ястията със силни, люти подправки – изключение правят само дафиновият лист и виненият оцет.

Забранени са алкохолът, шоколадът, какаото, черният чай, кафето.

Мазните солени и тежки сирена също влизат в списъка с продуктите, спомагащи за обостряне на заболяването.

Въздържайте се от месни супи и бульони.

Продукти, разрешени в определени количества

Страдащите от подагра може да добавят към менюто си някои храни, като строго ограничат количеството им. Сред тях са обезмасленото мляко и маслото, във вид на добавка към основното ястие. Разрешени са и малки дози сварено пилешко месо или риба, най-добре сьомга или пъстърва. В умерени количества може да хапвате домати, карфиол, зеленолистни зеленчуци, ряпа, репички. От плодовете бъдете крайно внимателни със сливите.

Разрешени продукти

Основно правило при съставянето на менюто при подагра е то да бъде богато на зеленчукови супи и зърнени храни, морски главоноги, ракообразни, немазни видове риба, заешко месо, зърнени храни, тестени изделия, макарони, обезмаслени млечни продукти от типа на кисело мляко и бяло сирене. Подправяйте ястията с копър и лимонов сок. Позволени са черният и белият хляб. Заменете животинските протеини с растителни.

Разрешава се консумацията на яйца, но не повече от едно на ден. Повечето зеленчуци са разрешени (с изключение на споменатите по-горе).

Препоръчват се зелените ябълки, всички горски плодове (с изключение на малините), портокалите, мандарините. Полезни са сухите плодове (без стафидите), медът, ядките, семките. От сладките храни – мармалад и конфитюр. Приготвяйте ястията с растително масло.

От напитките най-подходящи са водата, зеленият чай, билковите чайове с лимон, прясно изцедените плодови сокове, компотите, свежият сок от краставица.

Разтоварващи дни

Лекарите отбелязват, че при подагра се препоръчва периодично да се правят разтоварващи дни, при които в продължение на целия ден се консумират само зеленчуци или плодове от един вид – например картофи или зелени ябълки (с изключение на забранените). Ако ви е трудно да се храните само с един продукт през деня, може да комбинирате няколко вида плодове или зеленчуци и да ги консумирате като салата. Може да изберете също диета с извара или с кисело мляко. Разтоварващите дни са полезни, тъй като облекчават метаболизма, а това е изключително важно за болните от подагра.

Добър вариант за разтоварващите дни, според диетолозите, е ябълково-оризовата диета. Сварете в мляко 75 г ориз и го приемайте на малки порции. В промеждутъците консумирайте ябълки – сурови или вид на компот без захар, като количеството им не бива да превишава 250 г.

Важно е да се отбележи, че на болните от подагра се препоръчват контрастни разтоварващи дни, но пълното гладуване е абсолютно забранено. Не залагайте на курс по лечебно гладуване, тъй като пълното лишаване от храна води до рязко покачване на пикочната киселина в кръвта, в резултат на което започва пристъп на подагра.

Особености на менюто при подагра

Диетата при подагра има характерна структура. В нея трябва да преобладава течната и полутечната храна във вид на зеленчукови супи, вода, компоти без захар, прясно изцедени сокове, плодове, зеленчуци. На ден е необходимо да се изпиват поне 2–3 л течности. По време на разтоварващите дни може да се консумират до 2 кг плодове или зеленчуци.

Когато се съставя менюто на човек, страдащ от подагра, е важно да се отчете наличието на други хронични заболявания. Например, ако пациентът страда от диабет, тестените изделия трябва да се приемат в ограничени количества, а захарта и сладкото трябва да се изключат напълно.

Често подаграта се среща в комбинация с наднормени килограми. В тези случаи се назначава специална диета, известна под наименованието диета 8. При нея в голяма степен се изключва консумацията на месо и риба и се прилагат по-често разтоварващи дни (до четири пъти седмично). Като цяло, на болните от подагра се препоръчва отслабването, тъй като наднормените килограми увеличават честотата на пристъпите на подагра. Но отслабването на бива да е рязко, а плавно и разумно.

Важно е да се помни, че най-успешно е комплексното лечение. Затова не се ограничавайте само до диетата, дори и да подбрана правилно, Комбинирайте я с различни физиотерапевтични процедури и лечебна физкултура, като преди това задължително се консултирайте с лекуващия лекар. Тези процедури обаче са забранени, ако е настъпил период на обостряне на заболяването. В тези моменти се препоръчва физическа почивка, прием на топли вани и компреси.

Общи препоръки

Подаграта най-често възниква в ставите, които са били травмирани. Затова пазете палеца на крака си и не носете тесни обувки.

По време на пристъп дръжте засегната става в покой, като може да я повдигнете.

Ако поразената става не е твърде чувствителна на допир, приложете лед за 10 мин.

Пийте много течности и билкови чайове (най-вече препоръчителни са от бял равнец, шипка, мента). Динята е полезна, тъй като съдържа много вода.

За профилактика водете физически активен начин на живот.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X