Напишете дума/думи за търсене

С какво е полезен зехтинът за здравето

Можете да чуете спорове за растителните и животинските мазнини, за маслото и маргарина, както и за всички други мазнини, но почти всички са убедени в здравословните качества на зехтина. В същото време за него са направени твърде малко изследвания. Тези проучвания, които обаче са факт, доказват, че мастните киселини и антиоксидантите в зехтина предпазват от рак, сърдечно-съдови проблеми и колкото и да е странно... от затлъстяване!

Зехтинът се радва на скромни количества витамин Е и К и в изобилие – полезни мастни киселини. Ето хранителният състав в 100 г зехтин:

мононенаситени мазнини: 73 %

омега-6 мастни киселини: 9,7 %

омега-3 мастни киселини: 0,76 %

витамин Е: 72 % от препоръчителния дневен прием

витамин К: 75 % от препоръчителния дневен прием

Зехтинът съдържа противовъзпалителни вещества

Счита се, че множество заболязания тръгват от хронични възпаления. Такива са някои ракови, сърдечно-съдови, метаболитен синдром, диабет, болест на Алцхаймер, артрит и други. Един от антиоксидантите в зехтина действа като ибупрофен. Според учените съдържанието му в 50 мл екстра върджин (около 3-4 суп.л.) има 10 % от ефекта на една доза от противовъзпалителния препарат.

Пази от сърдечно-съдови заболявания

Те са най-честата причина за смърт по целия свят. Множество изследвания показват, че сърдечно-съдовите заболязавия се срещат значително по-рядко в средиземноморските страни, където масово се консумира зехтин. Според едно от изследванията тамошният начин на хранене намалява риска от инфаркт и други проблеми със сърцето с над 30 %.

Помощник в превенцията от рак и болест на Алцхаймер

В страните от Средиземноморието се наблюдава същото и по отношение на раковите заболявания и функциите на мозъка. Още няма категорични доказателства, че това се дължи най-вече на зехтина, но учените имат поводи да смятат, че е така. Освен това хората в този регион се славят с дълголетие. Съдържащите се в „златното масло“ антиоксиданти неутрализират свободните радикали, а други негови съставки като фосфолипидите и флавоноидите чистят организма от отрови и му помогнат да се възстанови.

Какъв зехтин се предлага на пазара?

Днес се радваме на огромен избор от марки и няколко вида зехтин. Като се има предвид неговата полезност, е добре да знаем повече за него.

Зехтинът се получава при пресоване на маслини. Това е доста проста технология. Лошото е, че на пазара има и множество некачествени зехтини, които са извлечени с помощта на химикали, или дори се разреждат с по-евтини масла като рапично или соево. По тази причина е изключително важно да избираме истински, качествен зехтин. Най-добрият е екстра върджин, който не е подлаган на никаква топлинна преработка, добива се с помощта на природни методи – механично пресоване на маслините, стандартизиран е за чистота и има най-силни аромат и вкус. Неговият вкус се отличава до толкова, че за някои хора е твърде тежък, но този зехтин е с високо съдържание на фенолни антиоксиданти, които са и основната причина да е толкова полезен зехтинът.

Virgin olive oil се получава при второто студено пресоване и тъй като също се добива по натурален път, има доста полезни свойства. Той отстъпва на първия обаче по вкусови качества.

Olive oil и Pure olive oil са още по-назад в класацията за полезност и съответно цена. Обикновено те се получават чрез химикали и след термична обработка.

За още полезна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X