Напишете дума/думи за търсене

Фразата, която трябва да казвате, когато се карате с половинката за пари

Който и експерт по връзките да попитате, той ще ви каже, че парите са една от най-актуалните теми за двойките, независимо дали сте заедно отскоро или от 30 години. И не е важно дали спорите за цената на обучението в университета, н който иска да кандидатства синът ви, дали се чудите как да нагласите разсроченото плащане за изплащане на ипотечния кредит или просто става дума за излишни харчове покрай пандемията.

Но вместо да сочите с пръст назидателно или да изгубите хладнокръвието си, ви предлагаме тази фраза. Тя намалява напрежението и може да бъде произнесена в разгара на спора. Поне така твърди Катрин Ричардсън, съветник на двойки в платформата за мобилна терапия Talkspace.

Това са само девет думи: Помогни ми да разбера довода ти за този разход

„Често сме толкова заети да изкажем нашето виждане и мнение, че губим способността да слушаме“, обяснява Ричардсън. „Фраза като тази ви помага да забавите темпото и да разберете по-добре и да придобиете перспектива за това, което партньорът ви се опитва да каже.“
Може би обяд за 25 лева на съпругата е нещо, от което тя има нужда, за да усмихне още повече деня й, или може би желанието на съпруга детето да учи в частно училище говори за собствения му образователен опит. „Нашите уязвимости и страхове относно парите могат да бъдат мощни. Попадането в същността на причините, поради които изпитвате екстремни чувства, може да ви помогне да споделите и насърчите връзката“, заявява Ричардсън.
След като разберете причината за решението или отношението към парите на вашия партньор, може спокойно да обсъдите дали това работи или не работи в рамките на вашия бюджет.

Но отново става въпрос за слушане и предлагане на подкрепа. Попитайте: „Какво би улеснило проследяването на това как харчим бюджета си?“ или „От какво бихме могли да се откажем, за да оправдаем тази покупка?“.
Това показва, че сте екип, постигащ нещата заедно. И това винаги е добра основа на отношенията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X