Напишете дума/думи за търсене

Видове семеен бюджет. Кой е най-добрият?

В интернет има много анекдоти за управлението на семейния бюджет, защото той е основният спусък на взаимоотношенията, зад който се прикриват нерешени проблеми в една двойка. За да не станат парите причина за сарказъм или кавги, е необходимо да се обсъди въпросът за разпределението на финансите още преди съвместното съжителство. Има три вида управление на семейния бюджет, съгласувайте се с партньора си кой подхожда на вашето семейство.

1. Общият бюджет се използва от 60 % от семействата в България
Парите, спечелени от двата партньори, се разходват заедно. В тези съвместни разходи влизат задължителни разходи, храна, битови сметки, транспорт, свободно време... От сумата, която остава в края на месеца, ако има такава, едната част се заделя за семейния резервен фонд, а другата за финансови цели (големи покупки, ваканции и др.)

Предимства:
• Лесно за преброяване;
• Обединява семейството в случай на съвместна оптимизация на бюджета;
• Равни права на партньорите.

Недостатъци:
• Необходимо е да се договорим за покупките, да не е имало разногласия.

Този бюджет е подходящ за семейства, в които единият партньор печели повече от другия, като по този начин е основният източник на семейни доходи.

2. Отделен семеен бюджет е често срещан в Европа и Америка. У нас по-малко от 15% от двойките избират този тип семеен бюджет
При тази схема всички разходи на двойката са индивидуални, доходите на всички са неприкосновени. Всеки получава своята заплата и независимо се решава как да се харчи. За общите покупки двамата плащат поравно. Когато единият партньор няма достатъчно пари, другият може да му даде заем.

Предимства:
• Финансова независимост;
• Без кавги за пари.

Недостатъци:

• Несъгласия при изпълнението на общи семейни цели.

Разделеният бюджет е подходящ за двойки, които живеят в различни градове поради служебен ангажимент или друго обстоятелство. Или семейства, в които има коренно различен подход към парите. Например единият постоянно харчи пари за лични удоволствия, а другият непрекъснато пести.

3. Смесеният семеен бюджет предполага партньорство между съпрузите. Семействата харчат общи пари за общи цели, а всеки от съпрузите харчи останалото по свое усмотрение.

Предимства:
• Финансова независимост;
• Общи финансови цели.

Недостатъци:
• Необходимостта да се контролират общите цели на семейството.
Смесеният бюджет се избира от двойки, които имат еднакви доходи.
Независимо от типа на бюджета, ако има интелигентно разпределяне на разходите в съответствие с действителния доход, то със сигурност семейството винаги ще избягва финансови кризи.

Що е то рационална кухня, или как да не изхвърляме храна

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X