Напишете дума/думи за търсене

Вижте сметката на мобилния телефон

Мобилните услуги са достъпни почти навсякъде, развиват се с бързи темпове и са сраснали с ежедневието толкова, че дори не може да повярвате как сте оцелявали без тях преди само няколко десетилетия. Разбира се, удоволствието да си в непрестанна връзка със света има своята цена. Понякога дори солена. Подходете прагматично и вижте дали не може да спестите от телефонната си сметка.

Изучете потреблението си

Дори и да не получавате подробна разпечатка за разговорите с месечната си фактура, може да я разгледате онлайн или да я изискате от оператора си. Добре е да обхваща по-дълъг период от време, за да имате база за анализ. Сигурно си мислите, че разговаряте най-често и дълго със семейството си или с определен приятел, проверете. Може да се изненадате, че всъщност най-голямата тежест в сметката ви идва не от тях.

Сверете часовника на абонаментния си план

Не се учудвайте, ако установите, че операторът отдавна е престанал да предлага условията, които фигурират в договора ви отпреди години. Мобилните компании се развиват, пазарът и потреблението също. Проверете актуалните оферти и изберете план, който може да е по-изгоден за вас и да е съобразен с индивидуалните ви нужди.

Използвайте възможностите на безплатни интернет мобилни приложения, които дават възможност за разговори и текстови съобщения, без това да се отразява на сметката ви за мобилен телефон. Имайте предвид обаче, че тези приложения изискват интернет свързаност, което може да се таксува от оператора ви или от доставчика на Wi-Fi интернет, чиято мрежа ползвате.

Сърфирайте разумно, внимавайте с нежелания трафик

Може би тарифният ви план включва и определено количество MB или GB за сърфиране в интернет за месец. Проверете какво е точно и се уверете, че сте запознати с условията, в случай че надхвърлите безплатния лимит. Имайте предвид, че някои приложения на телефона ви може да се свързват с мрежата, без дори да разберете. Такива са например навигациите, немалко игри, дори прогнозата за времето на телефона ви се актуализира периодично. Всичко това генерира трафик и се отразява на сметката ви. Запознайте се с функциите на телефона и с приложенията, както и с начините за ограничаване на нежелания трафик.

В чужбина винаги е по-скъпо

Това правило важи и за мобилните разговори, и за интернета. Уверете се, че сте запознати с тарифите в роуминг и ги имайте предвид, когато сте в чужбина. Спрете приложенията, които няма да ви трябват, за да не се окаже, че сте ползвали задграничен интернет излишно.

Сложете си лимит, минете на предплатени услуги

С тяхна помощ може да стегнете сметката си, но и да ограничите възможностите за разговори. Преценете нуждите си и ако предплатените услуги може да ги покрият, възползвайте се.

Важно: Не оставяйте телефона в ръцете на деца. Натискането на бутоните или плъзгането на екрана за тях е забавно, но по закона на невероятностите може да се окаже, че сте се обаждали на доста хора в указателя си или сте отворили десетки браузъри със съдържание.

Проверявайте текущата си сметка

Няма да ви заболи особено, но ще ви даде представа как се движите с разходите в рамките на месеца. Ако се случва да забравяте, нагласете аларма за подсещане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X