Напишете дума/думи за търсене

Децата и мобилните телефони - кога, как и дали?

Когато стане време за покупка на мобилен телефон на детето, у загрижените родители възникват куп въпроси. Ето какво съветват психолозите по въпроса.

На каква възраст детето може да започне да ползва мобилен телефон?

Германски учени са провели проучване, за да обясняват връзката между работата на мобилните телефони и здравето на децата. Резултатите сочат, че няма пряка зависимост, но не бива да се твърди, че мобилните телефони са напълно безвредни. Всъщност влиянието на мобилните телефони върху организма в условията на дългосрочно използване все още не е изследвано. Например, на бременните жени се препоръчва по-рядко да използват тези устройства. За децата препоръчваната най-ранна възраст за предоставяне на мобилен телефон е 6–7 години. След като му го подарите, непременно му разкажете какви са основните правила и културата на използването му.

Как да контролирате детето?

Трябва внимателно и ясно да му обясните, че мобилният телефон не е изграчка. Освен това не е предмет за хвалба през приятелите му. Затова по възможност не му купувайте апарат последен модел. Кажете му, че трябва да го използва само при необходимост. И имайте предвид, че дългото взиране в светещия екран може да повреди зрението на детето.

Да му давате ли телефона в училище?

Това е спорен въпрос. От една страна, основната причина да подарите на детето мобилен телефон, е възможността да сте във връзка с него. От друга страна, липсата на точни правила за ползването му, може да доведат допроблеми с учителите и изоставане с учебния материал. Научете хлапето да изключва телефона (или поне само звука) по време на час и да не се опитва да привлича вниманието на другите деца с апарата си.

Да се сложи ли лимит?

Слагането на лимит за изходящи разговори е добра идея от финансова гледна точка – така детето ще се научи да разпределя правилно минутите, с които разполага. От друга страна, може да пробвате известно време без лимит, за да привикне да лична отговорност. По този въпрос е най-добре да реагирате според характера на детето си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X