Напишете дума/думи за търсене

Вредни ли са мобилните телефони за бебето

Отвсякъде ни заливат противоречиви информации за това какво е полезно и какво е вредно за здравето ни. Напоследък на мушката са залепналите за ушите ни мобилни телефони. Те, както и клетките на телекомуникационните компании изхвърлят електромагнитна радиация, а проблемите, които следват от това, са топлинни и нетоплинни. Термалните се отнасят до затоплящия ефект, който се получава, ако държим телефона си прекалено дълго на ухото си. Тези, които нямат температурни влияния, пък оставят следи върху клетките ни, гените и ДНК-то ни и са доста по-опасни.

Продължителното използване на мобиларките може да доведе до главоболие, разстройство на съня, липса на концентрация, епизодична загуба на паметта, шум в ушите и увеличава риска от мозъчен тумор. Ако пък в близост до дома ви има мобилна клетка, се повишава нивото на риск от стерилитет, спонтанен аборт, неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, сърдечни проблеми.

Децата са най-застрашени от мобилната радиация, особено когато развиват имунната си система, и поради факта, че имат по-тънки черепчета, през които радиацията прониква по-дълбоко. Жените също не са сред привилегированите демографски групи. Тези, които живеят в сгради с монтирани върху покривите им клетки, са в пъти по-застрашени от хормонален дисбаланс, рак на гърдата и яйчниците.

Какви са предпазните мерки за намаляване излагането на радиация от мобилните телефони?

Намалете използването на телефона си. Говорете кратко и сменяйте ушите си, когато провеждате дълъг разговор.

Когато имате възможност, използвайте стационарни телефони.

Говорете с хендсфри или на високоговорител, но оставете телефона на поне половин метър от вас.

Когато не го използвате, дръжте телефона далече от тялото си, защото той излъчва радиационни вълни, докато изпраща сигнал към най-близката клетка. Това се случва поне веднъж в минута. Не го дръжте в джоба или под възглавницата си.

Купете си телефон с по-ниско Специфично ниво на поглъщане. Това е стандартът, определящ излагането на хората на радиочестоти, излъчвани от мобилните телефони. Мерната му единица е SAR. Можете да разберете каква е SAR стойността на избрания от вас телефон с едно кликане в интернет. Влезте в страницата на производителя, изберете модела, който искате да закупите, и потърсете графата, на която пише SAR. Колкото по-малка е стойността на Специфичното ниво на поглъщане, толкова желаният телефон е по-малко заплашващ здравето ви. Най-добрите показатели за телата ни се движат между 0.2 – 0.8 вата на килограм.

Внимание

Бременните жени да използват мобилни телефони колкото се може по-малко. Радиацията влияе върху мозъка на плода и може да предизвика хиперактивност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X