Напишете дума/думи за търсене

Дете със смартфон - бързо развитие или прекалена опасност?

Дори още преди да могат да ходят и да говорят, днешните бебета вече умеят да си играят със смартфони и таблети.

Едно на всеки три бебета на възраст от 6 месеца умее да си служи със смартфон и таблет установява американско изследване. Шокиращите резултати са представени на ежегодния конгрес по педиатрия в Сан Диего.

Американските учени са провели изследване сред близо 400 семейства с малки деца и са установили, че все повече намалява възрастта, в която малчуганите започват да си служат с мобилни устройства.

В цифри

Според проучването преди навършване на годинка 53% от бебетата гледат телевизия, а 36% си служат редовно със смартфон или таблет. Учените твърдят, че 24% от тях дори знаят как да се обадят на някого – дали волно или не обаче не уточняват, 15% умеят да търсят сред различните приложения, а 12% дори да играят на любима игра.

„Знаехме, че възрастта, в която децата започват да използват такива устройства, пада все повече, затова и се заехме с това проучване, но не очаквахме, че на бебета под 6 месеца им се предоставят смартфони или таблети. Това неизменно крие рискове, защото някои от родителите, участвали в проучването, признаха, че малчуганите стоят пред екрана повече от половин час на ден“, споделя ръководителят на американския екип, провел изследването.

До 6 часа на ден

Изследване на британските им колеги учени пък показва, че децата на възраст между 6 и 13 години прекарват средно на ден по шест часа пред екран. Това е скок с над 50% през последното десетилетие. Причината е, че за разлика от миналото, когато времето пред екран е било най-вече през телевизор, днешните малчугани използват и мобилни телефони, и таблети, и телевизори, играят на видеоигри и т.н.

Рискове за зрението и съня

Педиатрите подчертават, че не се препоръчва таблети и смартфони да се дават на деца под двегодишна възраст дори за кратък период от време, а за деца около 3-4 годишна възраст времето за игра е добре да се ограничава до 10-15 минути за деня, по възможност не наведнъж. Но дори и за по-големите (5-9 години) трябва да има ограничение и специалистите не препоръчват повече от половин час стоене пред екрана. На фона на шестте часа, регистрирани за някои деца в тази възраст, трийсет минути сигурно се струват непосилни за някои родители, но учените са категорични, че е необходимо да има контрол над времетраенето пред умните джаджи.

Офталмолози напомнят, че очните проблеми засягат едно на всеки 4 деца и прекалената употреба на компютри и таблети в ранна възраст увеличава риска от развитие на късогледство, далекогледство, кривогледство и други проблеми.

Според специалистите прекалено ранната употреба на мобилни устройства или продължителната в по-голяма възраст може да доведе не само до рискове за зрението, но и до проблеми с развитието, до загуба на апетит, дори до хиперактивност и проблеми със съня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X