Напишете дума/думи за търсене

Като порасна, ще се омъжа за татко!

Не ходете голи пред децата

"Когато бебето се роди, възприема майка си като част от него. То смята, че целият свят е то самото. Убедено е, че когато е гладно, това желание автоматично трябва да бъде задоволено. С времето осъзнава, че ръката която го храни, не идва веднага, когато то реши. Разбира, че не е само, а има друг, който се грижи за него", обяснява Ралица Драндарова - педагогически съветник и психолог в столични училища. И казва, че когато детето навлезе във възрастта между 2 и 3 г., основната му комуникация е с неговата майка. Таткото все още не играе важна роля, докато то не стане на 3 г. Тогава разбира, че има трети човек, при товаи то към когото майката има чувства. Става му ясно, че не притежава майка си изцяло, че има още един човек, който има претенции към нея и вниманието й. Благодарение на това и общуването на малките с връстниците от детската градина, те разбират, че майките и бащите са от различен пол и че децата са момиченца и момченца. И ако родителите са си позволявали да ходят голи пред децата си до този момент, вече е добре да не го правят.

Едиповият комплекс се отключва след 3 години

Момченцето не иска реално да убие баща си, за да бъде с майка си. Но се поражда чувство на ревност и желание този трети човек – бащата, да го няма, за да може майката да остане само за него. "В този период детето трябва да възприеме присъствието на третия. Да бъде наясно, че майка му не е част от него, че не е негова и че не може да я притежава, по начина по който бащата я има. Същото се отнася и за момичето в отношението с бащата", казва психоложката. В тази възраст момиченцата ясно заявяват: "Като порасна, ще се оженя за татко". И е нужно да им обясните спокойно, че мама е омъжена за татко, и то като порасне ще се омъжи за друг мъж. Не бива да се отговаря агресивно, за да не развие малкото чувство на вина и тревожност. Тези въпроси, както и: "Аз момиче или момче съм?" и "Какво имат момчетата, което аз нямам като момиче?", са съвсем естествени.

Бащата може да прегръща и целува майката пред детето

Това не е нещо лошо, дори напротив. Още едно доказателство е, че те са заедно. Не е добре обаче ако майката спи в едно легло с детето, а таткото - отделно. Това означава, че майката несъзнателно подкрепя тези едипови фантазии на детето и то си мисли: "След като мама спи с мен, а не с баща ми, значи е моя." Важно е родителите да спят отделно от малкото и то да има своя стая. „Добре е да има ясни граници, че през деня си играем, но след 21 или 22 часа, майката отива при таткото, защото е негова жена”, казва психоложката. Дори майката да е самотен родител е важно да мисли за някой мъж, да ходи на работа или да има някакво хоби, за да може детето да усеща, че тя не е само негова и постепенно да се отделя от нея психологически. А както знаем, има хора които и над 30-годишна възраст още не са постигнали отделяне от родителите си.

Целувайте малките по бузите

"Добре е да целуваме децата по бузките, ръчичката, рамото, но не по устните", съветва Ралица Драндарова. И е важно всеки телесен контакт с детето да бъде облечен в думи, например: "Ела, да те гушна, много те обичам". В тази ранна възраст децата са чувствителни и е нужно да им се говори за всичко, за да са спокойни.

През седмата си година малките започват да се занимават с натрупване на знания, искат да учат и тези вътрешни конфликти свързани с едиповия комплекс, остават на заден план до пубертета.

-----

Едиповият комплекс при момичето свършва в пубертета, когато то се идентифицира с майката, окончателно разбира, че не може да се омъжи за бащата и си намира друг партньор. Същото се отнася и за момчетата в отношенията с майката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X