Напишете дума/думи за търсене

Вредните разногласия във възпитанието

Ако не обедините възпитателните си методи, децата бързо ще се насочат към по-отстъпчивия родител.

Целта на родителя е да възпита детето си по възможно най-добрия начин. Но това за всеки може да означава нещо различно. Не са редки случаите, в които мама е строга, татко е либерален. Тя казва едно, той - друго. До голяма степен разминаването е свързано с модела на възпитание, който е формирал самите тях в детска възраст. Те някак намират разбирателство помежду си, но малките бързо се ориентират към по-отстъпчивия родител и насочват атаките си към него.

Каквито и разногласия да имате с вашия партньор за възпитателните методи, важно е да ги обсъдите. Преценете къде е разумният компромис и обединете представите си, за да изградите добре действаща система на възпитание. Винаги провеждайте разговорите на четири очи.

В присъствие на детето не допускайте да влезете в конфликт. - Първо, това срива авторитета на майката и таткото. И второ, детето разбира, че не е важно дали защитаваш разумната страна, а дали можеш да се наложиш.

Ключово е родителите да се споразумеят и да застанат на една позиция. В противен случай детето ще получава от тях различни послания. Границите между понятия като добро и зло, правилно и неправилно ще се размият и то ще расте без ясна представа за тях.

Бъдете последователни и спазвайте общите принципи, независимо дали става дума за битова ситуация, или за взаимоотношения. Ако например настоявате детето да се прибира веднага след училище, а вашият партньор смята, че няма нищо лошо да остане след часовете и да поиграе в двора, редно е той да ви подкрепи пред детето и да защити родителския ви авторитет: "Слушай майка ти, чу какво ти каза". След това насаме може да обсъдите в кои случаи да позволите на малкия ученик да остава след училище и до колко часа.

Общите решения, дори да не се харесват на вашето дете, му внушават сигурност и усещане, че държите на него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X