Напишете дума/думи за търсене

Тези билки не се разбират с бременността

Англичаните смятат, че няма нищо по-успокояващо от чаша чай. И макар че в тази сентенция се крие доза истинност, тя не е общовалидна. Особено, ако сте бременна и става дума за чай от билки.

Когато очакват дете, повечето жени се грижат внимателно за здравето си и ограничават приема на алкохол, вредни храни и опасни медикаменти. Много обаче не се сещат, че и любимата чаша чай също крие рискове. Колкото и да са полезни билките, в големи дози те могат да са дори опасни за бременните.

Затова, ако решите да изпробвате бабини рецепти за облекчаване на сутрешното гадене, съгласувайте съставките с лекар. На пръв поглед безобидна, билката може да е вредна за вас.

Най-опасни са тези, които са маточни стимуланти и могат да предизвикат дори спонтанен аборт.

Задължително избягвайте

туя, женско биле, синчец, пелин, пасифлора, зарасличе, седефче, хвойна.

Внимателно четете съдържанието на комбинираните чайове, дори на плодовите, защото женското биле например е идеалната добавка за чай от малини или ягоди. Не се увличайте и с пиенето на градински чай. Една чаша отвара от жълт кантарион едва ли би ви навредила, но две-три могат да предизвикат силни контракции.

Ограничете количеството на жълт кантарион, иглика, лавандула, бял равнец, върбинка, маточина, глухарче, жасмин.

Дори и широко използваните мащерка и мента във високи дози не са препоръчителни за бременни в първото тримесечие. Спокойно може да пиете обаче чай от лайка, липа и шипки.

Стимуланти и подправки

Трябва да бъдете внимателни и с всякакви имуностимуланти. Дори и редовно да приемате такива и винаги да оказват благоприятно влияние върху здравето ви, когато очаквате дете, е най-добре да ги ограничите. Най-популярните съдържат жен-шен и ехинацея, които в големи дози могат да доведат до хормонални смущения. Имайте едно на ум и за стимулантите, които не съдържат билки, като прополис и пчелно млечице, защото могат да провокират алергични реакции.

Не забравяйте, че и много от подправките като шафран, канела и карамфил могат да имат странични ефекти за бременните. Разбира се, не е нужно да започнете да ядете всичко безвкусно, просто внимавайте с количествата.

Силни миризми

Факт е, че дори красивите ароматни цветя могат да доведат до неразположение. По време на бременност жените са изключително чувствителни към каквито и да е ухания и често се дразнят от по-силните. Затова избягвайте да държите в дома си букети или саксии с прекалено ароматни цветя като люляк, зюмбюл, божур.

Същото важи и за етеричните масла. Терапия или масаж с неподходящо масло най-вероятно ще ви докара гадене вместо релаксация. Избягвайте етерично масло от мента, канела, мащерка и розмарин.

Ако все пак не искате да се отказвате от любимите си процедури, изберете тези с лавандула за релакс, със здравец или портокалов цвят за повече енергия или с жасмин, за да повдигнете настроението си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X